Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski spune că nu are rost să negocieze cu Rusia până când aceasta nu va fi „zdrobită” și toate teritoriile ucrainene nu vor fi eliberate
Articole online

Zelenski spune că nu are rost să negocieze cu Rusia până când aceasta nu va fi „zdrobită” și toate teritoriile ucrainene nu vor fi eliberate

zelenski

Zelenski spune că nu are rost să negocieze cu Rusia până când aceasta nu va fi „zdrobită” și toate teritoriile ucrainene nu vor fi eliberate

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, a declarat într-un nou interviu pentru The Wall Street Journal că stabilirea unui armistițiu în războiul cu Rusia, permițându-i în același timp să mențină controlul asupra unor părți din Ucraina, ar duce la un conflict prelungit.

„Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o amânare care oferă Federației Ruse o pauză de odihnă”, a declarat Zelenski, adăugând: „Nu vor folosi această pauză pentru a-și schimba geopolitica sau pentru a renunța la pretențiile lor asupra fostelor republici sovietice”.

Rusia s-ar „odihni și, peste doi sau trei ani, va cuceri încă două regiuni și va spune din nou: Înghețați conflictul. Și va continua să meargă din ce în ce mai departe. Sută la sută la sută”, a declarat Zelenski.

Ucrainenii cred că „toate teritoriile trebuie eliberate” înainte de a începe negocierile, a spus el. „Poporul nostru este convins că putem face acest lucru. Și cu cât o vom face mai repede, cu atât mai puțini vor muri”.

„Am prefera să dezocupăm într-un mod care nu este militar și să salvăm vieți”, a mai spus Zelenski. „Dar avem de-a face cu cine avem de-a face. Până când nu vor fi zdrobiți în față, nu vor înțelege nimic.”

Comentariile lui Zelenski au fost făcute după ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat la începutul acestei săptămâni Ucraina că stă în calea unui proiect de acord de pace din martie.

În replică, liderul ucrainean s-a dezlănțuit la adresa lui Putin, declarând pentru Wall Street Journal: „A venit aici fără să discute, a ucis oameni, a strămutat 12 milioane de oameni, iar acum spune că Ucraina nu vrea să negocieze”.

„Pur și simplu ucide oameni, distruge orașe, intră în ele, iar apoi spune: „Hai să negociem”. Cu cine pot discuta? Cu pietre? Sunt acoperiți de sânge, iar acest sânge este imposibil de spălat. Nu îi vom lăsa să îl spele”, a adăugat el.

‘Putin vrea să găsească o modalitate de a subjuga Ucraina într-un fel sau altul’

Fiona Hill, care a ocupat funcția de expert de top al Rusiei în cadrul Consiliului Național de Securitate în timpul administrației Trump, și-a exprimat îngrijorări similare cu Zelenskyy într-un interviu recent acordat Insider.

Deși Rusia are probleme cu forța de muncă și cu întreținerea echipamentelor militare, Hill a subliniat că obiectivele președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina nu s-au schimbat.

„Putin vrea să găsească o modalitate de a subjuga Ucraina într-un fel sau altul”, a declarat Hill.

Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii (MI6), a declarat joi că forțele Rusiei par să fie „în criză de energie”, iar acest lucru ar putea deschide ușa pentru ca forțele ucrainene să „riposteze”.

„Vor trebui să facă o pauză într-un fel, iar acest lucru le va oferi ucrainenilor oportunități de a riposta”, a declarat Moore la Forumul de securitate Aspen din Colorado.

Generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant general al armatei americane în Europa, a declarat la începutul acestei luni pentru Insider că forțele rusești sunt „epuizate”. Hodges a spus că Ucraina ar putea, potențial, să împingă Rusia înapoi la granițele sale de dinainte de război până în 2023.

Directorul CIA, William Burns, care a participat, de asemenea, la Forumul de securitate de la Aspen în această săptămână, a declarat că cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane plasează bilanțul victimelor rusești la aproximativ 15.000 de morți, la care se adaugă 45.000 de răniți.

Registration

Aici iti poti reseta parola