Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Coreea de Nord a lansat mai multe rachete decât a făcut-o vreodată într-o singură zi, declanșând o alertă de raid aerian în Coreea de Sud pentru prima dată în ultimii ani
Articole online

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete decât a făcut-o vreodată într-o singură zi, declanșând o alertă de raid aerian în Coreea de Sud pentru prima dată în ultimii ani

racheta

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete decât a făcut-o vreodată într-o singură zi, declanșând o alertă de raid aerian în Coreea de Sud pentru prima dată în ultimii ani

Rachetele – toate rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sau rachete sol-aer – au fost lansate de pe coastele de est și de vest ale Coreei de Nord, potrivit agenției de știri Yonhap din Sud. În plus, armata de la Seul a precizat că Nordul a tras peste 100 de proiectile de artilerie în ocean.

Mai multe instituții media au raportat că o rachetă balistică a aterizat în apropierea insulei Ulleung din Coreea de Sud, ceea ce a determinat armata să emită o alertă de raid aerian și să trimită rezidenții în adăposturi. A fost prima alertă de acest fel din ultimii șase ani.

Ca răspuns la această provocare, avioane de luptă sud-coreene au tras o ploaie de rachete ghidate cu precizie în apele de peste granița maritimă de facto dintre cele două țări, în propria sa demonstrație de forță, a declarat Yonhap.

Acțiunile Coreei de Nord au atras critici internaționale. Ministrul australian de externe Penny Wong, de exemplu, a declarat marți că „lansarea fără precedent de către Coreea de Nord a mai multor rachete balistice amenință în mod nesăbuit securitatea Republicii Coreea”, adăugând că „acțiunile Coreei de Nord continuă să submineze stabilitatea Indo-Pacificului și încalcă mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”. Pyongyang trebuie să înceteze aceste acțiuni”.

Ultimele lansări de rachete ale Coreei de Nord par a fi un răspuns la exercițiile aeriene comune ale armatelor americană și sud-coreeană, care au început luni și sunt programate să dureze până vineri. Forțele aeriene americane au declarat că evenimentul are ca scop consolidarea pregătirii de luptă și a capacității celor două țări de a lucra împreună.

Coreea de Nord s-a arătat de mult timp iritată de aceste tipuri de exerciții, caracterizându-le drept pregătiri pentru o invazie

După o primă lansare de rachetă balistică miercuri dimineață, ora locală, Comandamentul Indo-Pacific al SUA a afirmat într-o declarație că este la curent cu lansarea și că lucrează îndeaproape cu aliații săi.

„Deși am evaluat că acest eveniment nu reprezintă o amenințare imediată la adresa personalului sau teritoriului SUA sau a aliaților noștri, lansarea rachetelor evidențiază comportamentul nesăbuit al RPDC și impactul destabilizator al programelor sale ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice”, a precizat Comandamentul Indo-Pacific al SUA.

Lansările de rachete au crescut vertiginos în 2022 în comparație cu anii precedenți, potrivit proiectului de apărare antirachetă al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Într-o analiză a programului de rachete al Coreei de Nord, think tank-ul cu sediul la Washington a declarat că țara a investit semnificativ în „dezvoltarea de rachete balistice cu rază de acțiune din ce în ce mai lungă și în completarea stocului său de arme nucleare în curs de dezvoltare”, ceea ce îi permite să amplaseze mai ușor încărcături nucleare pe arsenalul său de rachete balistice.

În afară de recentele teste cu rachete, a fost detectată activitate în jurul sitului de testare nucleară Punggye-ri al Coreei de Nord, ceea ce ridică temeri că țara s-ar putea pregăti să efectueze un al șaptelea test nuclear. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat, într-un discurs la începutul acestui an, că statutul de țară înarmată nuclear este ireversibil, în timp ce eforturile diplomatice de denuclearizare a Peninsulei Coreene au stagnat.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola