Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Varșovia semnează contracte de mai multe miliarde de euro cu SUA și Coreea de Sud pentru centrale nucleare
Articole online

Varșovia semnează contracte de mai multe miliarde de euro cu SUA și Coreea de Sud pentru centrale nucleare

centrală

Varșovia semnează contracte de mai multe miliarde de euro cu SUA și Coreea de Sud pentru centrale nucleare

Luni, vicepremierul polonez Jacek Sasin s-a aflat la Seul pentru a semna un memorandum cu Coreea de Sud, împreună cu companii poloneze și coreene.

„Energia nucleară este sigură, curată și ecologică și completează tranziția ecologică și sursele de energie regenerabilă”, a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o postare pe Facebook.

Săptămâna trecută, Polonia a semnat un acord cu compania americană Westinghouse pentru a construi prima centrală nucleară din țară.

„O alianță puternică între Polonia și SUA garantează succesul inițiativelor comune”, a declarat Morawiecki într-un tweet de vineri.

Lăsat pe dinafară este EDF din Franța, care se luptase pentru contractele poloneze cu rivalii săi americani și coreeni. Acest lucru se datorează în mare parte problemelor companiei de a construi reactoare la timp și în conformitate cu bugetul, a declarat Maciej Lipka de la Centrul Național de Cercetare Nucleară din Polonia. El a spus că proiectele EDF – Flamanville în Franța și Olkiluoto în Finlanda – au fost întârziate chiar dincolo de problemele obișnuite cu investiții de această mărime.

„EDF regretă că oferta inițială, bazată 100% pe tehnologia europeană EPR, nu a fost discutată pentru primul amplasament”, a declarat compania franceză într-un comunicat preluat de presa poloneză.

În schimb, Lipka a declarat:

„Antreprenorul general al Westinghouse, Bechtel – care, de asemenea, va lucra în Polonia – a fost eficient în a scoate proiectele americane Vogtle 3 și Vogtle 4 [în statul Georgia] din problemele de sincronizare în mod eficient”.

Polonia, alimentată cu cărbune, devine nucleară

KHNP din Coreea s-ar fi oferit să construiască șase reactoare APR1400 cu o capacitate de 8,4 gigawați pentru 26,7 miliarde de dolari. Westinghouse a vrut 31,3 miliarde de dolari pentru șase reactoare AP1000 cu o capacitate totală de 6,7 GW, în timp ce oferta EDF de anul trecut pentru tehnologia sa EPR a fost de 33 de miliarde de dolari până la 48,5 miliarde de dolari pentru patru până la șase reactoare.

În urma semnărilor, o centrală va fi construită de Westinghouse sub egida guvernului polonez și una de către compania poloneză ZE PAK și compania de utilități controlată de stat PGE împreună cu KHNP.

„Vom construi două centrale nucleare în același timp, una în cadrul programului guvernamental și cealaltă în cadrul unui program condus de întreprinderi”, a declarat Sasin pentru Radio Polonia.

Acordurile reprezintă o schimbare uriașă pentru Polonia, care este una dintre puținele țări din Europa Centrală care nu are niciun reactor. Au existat planuri de a construi o centrală nucleară de concepție sovietică în anii 1980, dar țara a rămas fără bani. În ultimele decenii, guvernele, atât de stânga, cât și de dreapta, au vorbit despre construirea de reactoare, dar planurile nu au dus niciodată nicăieri.

În schimb, Polonia continuă să se bazeze pe cărbune pentru aproximativ 70% din energia sa, ceea ce o pune în contradicție cu obiectivele UE în materie de climă și devine din ce în ce mai costisitor datorită creșterii prețurilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii. Băncile sunt, de asemenea, reticente în a acorda împrumuturi pentru energia pe bază de cărbune, ceea ce a forțat Polonia să anuleze o mare centrală pe cărbune în 2020.

Necesitatea de a accelera tranziția energetică a fost subliniată de războiul din Ucraina, Rusia întrerupând livrările de gaze către Polonia, iar Polonia interzicând importul de cărbune rusesc.

În cadrul programului energetic oficial al Poloniei, țara intenționează să aibă o capacitate nucleară de până la 9 MW până în 2040, care să genereze mai mult de o treime din electricitatea sa; primul reactor este programat să intre în funcțiune până în 2033.

Registration

Aici iti poti reseta parola