9 decembrie 1992: Pușcașii marini americani iau cu asalt Mogadishu, Somalia
După secole de dominație colonială de către țări precum Portugalia, Marea Britanie și Italia, Mogadiscio a devenit capitala unei Somalii independente în 1960. Mai puțin de 10 ani mai târziu, un grup militar condus de generalul-maior Muhammad Siad Barre a preluat puterea și a declarat Somalia drept stat socialist. O secetă la mijlocul anilor 1970 s-a combinat cu o rebeliune nereușită a etnicilor somalezi dintr-o provincie vecină Etiopiei pentru a-i priva pe mulți de hrană și adăpost.
Până în 1981, aproape 2 milioane de locuitori ai țării au rămas fără adăpost. Deși în 1988 a fost semnat un acord de pace cu Etiopia, luptele s-au intensificat între clanurile rivale din interiorul Somaliei, iar în ianuarie 1991 Barre a fost forțat să părăsească capitala. În următoarele 23 de luni, războiul civil din Somalia a ucis aproximativ 50.000 de persoane; alte 300.000 de persoane au murit de foame, în timp ce forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite se străduiau în zadar să restabilească ordinea și să ofere ajutor în mijlocul haosului războiului.
La începutul lunii decembrie 1992, președintele american demisionar George H.W. Bush a trimis contingentul de pușcași marini la Mogadiscio, în cadrul unei misiuni denumite Operațiunea „Restore Hope”. Susținuți de trupele americane, lucrătorii umanitari internaționali au reușit în scurt timp să restabilească distribuția de alimente și alte operațiuni de ajutor umanitar. Violențele sporadice au continuat, inclusiv uciderea a 24 de soldați ONU din Pakistan în 1993. Ca urmare, ONU a autorizat arestarea generalului Mohammed Farah Aidid, liderul unuia dintre clanurile rebele. La 3 octombrie 1993, în timpul unei încercări de a efectua arestarea, rebelii au doborât două elicoptere Black Hawk ale armatei americane și au ucis 18 soldați americani.
În timp ce telespectatorii îngroziți urmăreau imagini cu vărsarea de sânge – inclusiv imagini cu susținătorii lui Aidid târând trupul unui soldat mort pe străzile din Mogadiscio, aplaudând – președintele Bill Clinton a dat imediat ordinul ca toți soldații americani să se retragă din Somalia până la 31 martie 1994. Alte națiuni occidentale i-au urmat exemplul. Când ultimele forțe de menținere a păcii ale ONU au plecat în 1995, punând capăt unei misiuni care a costat peste 2 miliarde de dolari, Mogadiscio încă nu avea un guvern funcțional. Un acord de încetare a focului semnat în Kenya în 2002 nu a reușit să pună capăt violențelor, deși un nou parlament a fost convocat în 2004.