Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 4 decembrie 1992: Președintele Bush ordonă trimiterea de trupe americane în Somalia
Articole online

4 decembrie 1992: Președintele Bush ordonă trimiterea de trupe americane în Somalia

SUA

4 decembrie 1992: Președintele Bush ordonă trimiterea de trupe americane în Somalia

Într-o misiune militară pe care a descris-o ca fiind „lucrarea lui Dumnezeu”, Bush a declarat că America trebuie să acționeze pentru a salva peste un milion de vieți somaleze, dar i-a asigurat pe americani că „această operațiune nu este deschisă la nesfârșit” și că „nu vom sta nici măcar o zi mai mult decât este absolut necesar”. Din nefericire, trupele umanitare americane au fost implicate în conflictul politic din Somalia, iar misiunea controversată s-a prelungit timp de 15 luni, înainte de a fi întreruptă brusc de președintele Bill Clinton în 1993.

În 1992, luptele de război civil pe bază de clanuri și una dintre cele mai grave secete africane ale secolului au creat condiții de foamete care au amenințat un sfert din populația Somaliei cu înfometarea. În august 1992, Organizația Națiunilor Unite a început o misiune de menținere a păcii în această țară pentru a asigura distribuirea de alimente și ajutor medical, dar aceasta a eșuat în mare parte. În condițiile în care trupele ONU nu reușeau să controleze facțiunile beligerante din Somalia, securitatea se deteriora, iar mii de tone de alimente erau blocate în depozitele din porturi, președintele Bush a ordonat trimiterea unei mari forțe militare americane în zonă la 4 decembrie 1992. Cinci zile mai târziu, primii pușcași marini americani au debarcat în prima fază a „Operațiunii Restore Hope”.

Cu ajutorul trupelor militare americane și al forțelor din alte națiuni, ONU a reușit să distribuie alimentele de care aveau nevoie cu disperare mulți somalezi înfometați

Cu toate acestea, în condițiile în care luptele între facțiuni continuau fără încetare, iar ONU nu avea un program eficient de rezolvare a conflictului politic, nu părea să se întrevadă un final clar al Operațiunii „Restore Hope” atunci când președintele Bill Clinton a preluat mandatul în ianuarie 1993.

La fel ca predecesorul său, Clinton era nerăbdător să îi aducă pe americani acasă, iar în luna mai misiunea a fost în mod oficial redată Națiunilor Unite. În iunie 1993, mai rămăseseră doar 4.200 de soldați americani. Cu toate acestea, la 5 iunie, 24 de membri pakistanezi ai forțelor de menținere a păcii ale ONU care inspectau un depozit de arme au căzut într-o ambuscadă și au fost masacrați de soldații somalezi aflați sub comanda generalului Mohammed Aidid, un lider de război. Ulterior, forțele americane și ale ONU au început o amplă căutare a acestuia, iar în august, 400 de soldați americani de elită din Delta Force și din U.S. Rangers au sosit în misiune de a-l captura pe Aidid. Două luni mai târziu, pe 3 și 4 octombrie, 18 dintre acești soldați au fost uciși și 84 răniți în timpul unui asalt dezastruos asupra hotelului Olympia din Mogadishu, în căutarea lui Aidid. Bătălia sângeroasă, care a durat 17 ore, a fost cel mai violent schimb de focuri de luptă al Statelor Unite de după Vietnam. Până la 1.000 de somalezi au fost uciși.

Trei zile mai târziu, cu Aidid încă în libertate, președintele Clinton și-a redus pierderile și a ordonat o retragere totală a SUA. La 25 martie 1994, ultimele trupe americane au părăsit Somalia, lăsând în urmă 20.000 de soldați ai ONU pentru a facilita „construirea națiunii” în țara divizată. Trupele ONU au plecat în 1995, iar conflictele politice și luptele între clanuri au continuat în Somalia.

Registration

Aici iti poti reseta parola