Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Discursul lui George W. Bush de la Națiunile Unite în legătură cu terorismul
Articole online

Discursul lui George W. Bush de la Națiunile Unite în legătură cu terorismul

George H.W.Bush

Discursul lui George W. Bush de la Națiunile Unite în legătură cu terorismul

În discursul său, George W. Bush a numit războiul împotriva terorismului un caz de „lumină care învinge întunericul” și a avertizat că însăși civilizația este amenințată de cei care folosesc teroarea pentru a-și atinge scopurile politice. Într-un moment emoționant, Bush a subliniat că la doar câțiva kilometri de sediul Națiunilor Unite din New York „mii de oameni încă zac într-un mormânt de moloz”, referindu-se la locul unde se aflau turnurile World Trade Center.

Bush a citat acțiunea militară condusă de SUA în Afganistan împotriva Al-Qaida și a regimului taliban care îi sponsorizase, începută cu o lună mai devreme, ca dovadă că SUA este pe deplin pregătită să atace alte națiuni care adăpostesc sau finanțează grupuri teroriste. Bush a continuat prin a promite că SUA își va respecta angajamentul față de pacea din Orientul Mijlociu, „lucrând pentru o zi în care două state, Israel și Palestina, vor trăi împreună în pace, în cadrul unor granițe sigure și recunoscute, așa cum au cerut” Națiunile Unite.

Bush și-a încheiat discursul spunând că se așteaptă ca statele membre ale Națiunilor Unite să își îndeplinească obligația globală de a ajuta la eradicarea celulelor teroriste. „Costul inacțiunii este mult mai mare”, a spus el, iar atacurile de la 11 septembrie au dovedit că „singura alternativă este o lume de coșmar în care fiecare oraș este un potențial câmp de ucidere”.

Acest discurs a fost primul în care Bush a expus o politică de acțiune preventivă împotriva regimurilor care sponsorizează teroriștii. Doi ani mai târziu, Bush și-a pus în aplicare amenințarea, trimițând trupe americane pentru a-l răsturna pe dictatorul irakian Saddam Hussein, pe care l-a acuzat de finanțarea organizațiilor teroriste și de dezvoltarea de arme de distrugere în masă, deși nu au fost găsite astfel de arme.

Registration

Aici iti poti reseta parola