Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 3 septembrie 1783: Semnarea Tratatului de la Paris
Articole online

3 septembrie 1783: Semnarea Tratatului de la Paris

tratat

3 septembrie 1783: Semnarea Tratatului de la Paris

Semnarea a însemnat statutul Americii ca națiune liberă, deoarece Marea Britanie a recunoscut oficial independența celor 13 foste colonii americane și au fost stabilite de comun acord granițele noii republici: Florida la nord până la Marile Lacuri și coasta atlantică la vest până la râul Mississippi.

Evenimentele care au dus la încheierea tratatului s-au întins până în aprilie 1775, pe o pajiște comună din Lexington, Massachusetts, când coloniștii americani au răspuns refuzului regelui George al III-lea de a le acorda reforme politice și economice prin revoluție armată.

La 4 iulie 1776, la mai bine de un an după ce au fost trase primele salve de război, cel de-al doilea Congres Continental a adoptat oficial Declarația de Independență. Cinci ani dificili mai târziu, în octombrie 1781, generalul britanic Charles Lord Cornwallis s-a predat în fața forțelor americane și franceze la Yorktown, Virginia, punând capăt ultimei bătălii majore a Revoluției.

În septembrie 1782, Benjamin Franklin, împreună cu John Adams și John Jay, a început negocierile oficiale de pace cu britanicii. Congresul Continental numise inițial un comitet format din cinci persoane – din care făceau parte Franklin, Adams și Jay, alături de Thomas Jefferson și Henry Laurens – pentru a se ocupa de negocieri. Cu toate acestea, atât Jefferson, cât și Laurens au lipsit de la ședințe – Jefferson a avut întârzieri de călătorie, iar Laurens a fost capturat de britanici și a fost reținut în Turnul Londrei. Delegația americană, care nu avea încredere în francezi, a ales să negocieze separat cu britanicii.

În timpul discuțiilor, Franklin a cerut ca Marea Britanie să cedeze Canada Statelor Unite. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar America a obținut suficient teritoriu nou la sud de granița canadiană pentru a-și dubla dimensiunea. De asemenea, Statele Unite au negociat cu succes drepturi importante de pescuit în apele canadiene și au fost de acord, printre altele, să nu împiedice creditorii britanici să încerce să recupereze datoriile pe care le aveau.

Două luni mai târziu, detaliile cheie fuseseră puse la punct, iar la 30 noiembrie 1782, Statele Unite și Marea Britanie au semnat articolele preliminare ale tratatului. Franța a semnat propriul acord preliminar de pace cu Marea Britanie la 20 ianuarie 1783, iar apoi, în septembrie același an, tratatul final a fost semnat de toate cele trei națiuni și de Spania. Tratatul de la Paris a fost ratificat de Congresul Continental la 14 ianuarie 1784.

Registration

Aici iti poti reseta parola