Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Tratativele ce au dus la Tratatul de la Paris prin care Marea Britanie a recunoscut independența SUA
Articole online

Tratativele ce au dus la Tratatul de la Paris prin care Marea Britanie a recunoscut independența SUA

Semnarea a consființit statutul Americii ca națiune liberă, întrucât Marea Britanie a recunoscut oficial independența sa.

A fost convenită independența a 13 foste colonii și granițele noii republici: Florida la nord până la Marile Lacuri și coasta Atlanticului la vest până la râul Mississippi.

Evenimentele care au condus la Tratat au început în aprilie 1775, când coloniștii americani au răspuns la refuzul regelui George al III-lea de a le acorda reforma politică și economică prin revoluție armată.

La 4 iulie 1776, la mai mult de un an după ce au fost trase primele salve de tun, al doilea Congres continental a adoptat oficial Declarația de independență.

După cinci ani dificili, în octombrie 1781, generalul britanic Charles Lord Cornwallis s-a predat forțelor americane și franceze la Yorktown, Virginia, ducând la sfârșitul Războiului de Independență.

În septembrie 1782, Benjamin Franklin, împreună cu John Adams și John Jay, au început negocierile oficiale de pace cu britanicii.

Congresul continental numise inițial un comitet format din cinci persoane – inclusiv Franklin, Adams și Jay, împreună cu Thomas Jefferson și Henry Laurens – pentru a gestiona discuțiile.

Cu toate acestea, atât Jefferson, cât și Laurens au ratat sesiunile – Jefferson a avut întârzieri de călătorie, iar Laurens a fost capturat de britanici și ținut în Turnul Londrei. Delegația SUA, care nu avea încredere în francezi, a optat pentru negocieri separate cu britanicii.

În timpul discuțiilor, Franklin a cerut Marii Britanii să predea Canada Statelor Unite.

Acest lucru nu s-a întâmplat, dar America a câștigat suficient teritoriu nou la sud de granița canadiană pentru a-și dubla dimensiunea.

De asemenea, Statele Unite au negociat cu succes drepturi importante de pescuit în apele canadiene și au convenit, printre altele, să nu împiedice creditorii britanici să încerce să recupereze datoriile de la aceștia.

Două luni mai târziu, detaliile cheie fuseseră luate în calcul și, la 30 noiembrie 1782, Statele Unite și Marea Britanie au semnat articolele preliminare ale tratatului.

Franța a semnat propriul său acord preliminar de pace cu Marea Britanie la 20 ianuarie 1783 și apoi, în septembrie același an, tratatul final a fost semnat de toate cele trei națiuni și Spania.

Tratatul de la Paris a fost ratificat de Congresul continental la 14 ianuarie 1784, scrie history.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola