Evenimentul Istoric > Articole online > 3 ianuarie 1967- Ucigașul asasinului lui Kennedy moare de cancer
Articole online

3 ianuarie 1967- Ucigașul asasinului lui Kennedy moare de cancer

În cazul asasinării preşedintelui american J.F. Kennedy, teoriile conspiraţiei nu s-au rezumat doar la presupusul asasin Lee Harvey Oswald, ci și la cel care l-a omorât pe Oswald, Jack Ruby, patronul unui club de noapte din Dallas.

Alături de atentatele din 11 septembrie 2001  din SUA, asasinarea lui Kennedy deține recordul mondial la teorii ale conspirației.

La 24 noiembrie 1963, la două zile după asasinarea președintelui american John F. Kennedy, presupusul criminal Lee Harvey Oswald este adus din pivnița sediului central al poliției din Dallas, pentru a fi transferat într-un centru de detenție mai securizat.

Momentul este surprins în direct de camerele TV aflate la fața locului. Oswald este încătușat și înconjurat de polițiști. În momentul în care Oswald intră în încăpere, Jack Ruby se aproprie de el și îl impușcă cu un revolver. Un singur glonț i-a provocat moartea lui Oswald.

Citeste şi: Istorii recente. Cine a fost preşedintele american care a crezut că asasinarea lui Kennedy a fost un act de Justiţie

Ruby a fost arestat imediat după incident. El și-a motivat gestul prin suferința cauzată de asasinarea președintelui. Deși mulți l-au numit erou, el a fost acuzat de crimă de gradul I.

Conform history.com, Jack Ruby, născut Rubenstein, detinea mai multe cluburi de noapte și săli de dans din Dallas și avea conexiuni minore cu crima organizată. Avea relații apropiate cu mai mulți polițiști din Dallas, cărora le îndeplinea anumite sarcini în schimbul unor favoruri.

 

Teoriile conspiraţiei

Astfel, versiunea preferată a susținătorilor teoriilor conspirației este că el a fost mandatat de poliție sau servicii secrete să îl elimine pe Oswald, astfel încât acesta să nu apuce să spună prea multe despre adevărații asasini sau complici sau mai grav despre cei care l-au mandatat să comită asasinatul. 

La procesul său, el a respins acuzațiile că ar fi acționat în numele cuiva și și-a motivate gestul prin patriotism. În martie 1964 a fost găsit vinovat și condamnat la moarte.

Raportul oficial al Comisiei Warren a stabilit că nici Oswald, nici Ruby nu fac parte din vreo amplă conspirație, fie internă sau externă, de a-l asasina pe președintele Kennedy, ci au acționat pe cont propriu din convingeri personale.

În ciuda concluziilor ferme ale comisiei, acestea nu au pus capăt nici până astăzi teoriilor conspirației legate de acest eveniment.

Raportul preliminar al Comisiei Congresului american pe tema asasinatelor a ajuns la concluzia în 1978 că J.F. Kennedy “a fost probabil asasinat în urma unei conspirații care a avut la bază lunetiști multipli și crima organizată”.

Atât raportul congresului, cât și cel al Comisiei Warren, sunt aprig contestate și astăzi.

În ceea ce îl privește pe Ruby, Curtea de Apel Texas i-a anulat condamnarea la moarte și a dispus începerea unui nou proces.

N-a mai apucat să fie rejudecat, fiindcă a murit de cancer într-un spital din Dallas la 3 ianuarie 1967.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola