Evenimentul Istoric > Articole online > Peste un milion de persoane, la marşul funerar în memoria celui mai iubit preşedinte
Articole online

Peste un milion de persoane, la marşul funerar în memoria celui mai iubit preşedinte

Mandatul său, deşi extrem de scurt, a marcat un punct de cotitură în istoria SUA, un moment de renaştere a unui stat puternic, atât pe plan intern cât şi în relaţiile internationale.

JFK a acţionat în privinţa egalităţii drepturilor cetăţenilor americani, mai ales în materia drepturilor civile, iar politica sa a declanşat reforme în educaţie şi sănătate, a abordat pragmatic probleme sensibile precum şomajul, rasismul şi locuinţele, şi a determinat progrese în dezvoltarea programului spaţial al SUA.

Mafia

Unul dintre cele mai importante puncte din programul preşedintelui american a fost lupta împotriva mafiei, cea care i-ar fi adus sfârşitul, după cum afirmă adepţii teoriei conspiraţiei.

La 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy și prima doamnă Jacqueline se aflau în Dallas, Texas, o vizită programată de vicepreședintele Lyndon Johnson, pentru a-l ajuta pe preşedinte în campania de realegere în funcţie la prezidenţialele din 1964.

Fusese avertizat

Preşedintele fusese avertizat să nu plece la Dallas, deoarece se ştia că în acel oraş avea mulţi adversari influenţi, însă Kennedy nu a luat în seamă aceste avertismente, scrie RADOR.

La ora 12:30 (locală), președintele și soția sa se aflau într-o mașină decapotabilă, în fruntea coloanei oficiale, fiind însoțiți de guvernatorul statului Texas, John Connally și soția acestuia, în Piața Dealey.

La un moment dat au răsunat trei focuri de armă, primul nu a atins ținta, al doilea l-a lovit pe Kennedy în gât și i-a ieșit prin spate, iar al treilea cartuş l-a nimerit direct în cap.

JFK a fost dus de urgență la spital, însă o jumătate de oră mai târziu a fost consemnat decesul.

Consternare

Opinia publică internaţională era consternată, iar acoperirea mediatică a tragediei s-a constituit în cel mai amplu eveniment mondial de presă de până la atentatul terorist din 11 septembrie 2001.

La 25 noiembrie 1963, Kennedy avea parte de funeralii catolice.  Era singurul preşedinte catolic al Americii, scrie history.info.

Un moment comemorativ a avut loc la catedrala catolică St. Matthew, din Washington D.C.

Demnitari străini

Numeroşi demnitari străini, printre care preşedintele francez, Charles de Gaulle, Împăratul etiopian Haile Selassie, premierul britanic şi numeroşi alţi şefi de stat şi de guvern au asistat la înmormântare.

Impresionant este că peste un million de oameni s-au adunat la Washington pentru a participa la marşul funerar în memoria preşedintelui asasinat.

În fruntea cortegiului se aflau văduva preşedintelui, Jacqueline Kennedy, şi fraţii acestuia.

Ultimul drum

Procesiunea s-a deplasat de la Casa Albă la catedrală, pe acelaşi traseu pe care îl folosea Kennedy, care era catolic practicant, atunci când se ducea la slujba de duminică, împreună cu soţia sa.

„Ave Maria”, a lui Franz Schubert a răsunat la slujbă, la cererea sa, aşa cum a fost şi la nunta cu Jacqueline.

Înhumarea a avut loc la cimitirul Arlington.

Funeraliile au încheiat un maraton mediatic de peste 70 de ore, în regim non-stop, al tuturor canalelor importante de presă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola