Evenimentul Istoric > Articole online > Interesanta tentativă de asasinare a lui John F. Kennedy
Articole online

Interesanta tentativă de asasinare a lui John F. Kennedy

În acea zi, cetăţeanul american Pavlick a fost arestat din cauza unei tentative de asasinat.

Persoana vizată era nimeni altul decât preşedintele nou-ales, John Fitzgerald Kennedy. Fusese ales preşedinte în noiembrie 1960.

La 11 decembrie 1960, Richard Pavlick era un poştaş pensionar, în vârstă de 73 de ani.

Şi el şi Kennedy se aflau la Palm Beach, în Florida, la acea dată. JFK era în vacanţă, făcând o călătorie în ţinuturi mai calde, în timp ce se pregătea să îşi asume funcţia de preşedinte.

Planul

Pavlick locuia în statul New Hampshire. Planul lui era să intre cu maşina sa plină cu dinamită în vehiculul în care se afla Kennedy.

Plavlick l-a urmărit pe Kennedy la Palm Beach special pentru misiunea lui kamikaze.  Ar fi urmat să sară amândoi în aer, scrie smithsonianmag.com.

Şi-a umplut maşina cu dinamită, cât să arunce în aer un deal, şi era echipat cu un detonator.

A parcat în faţa complexului Kennedy Beach din Palm Beach şi l-a aşteptat pe Kennedy să părăsească locuinţa, pentru a se duce la slujba de duminică. JFK era catolic practicant.

Intenţia era să intre cu maşina în limuzina lui Kennedy când acesta pleca de acasă.

A renunţat

Şi totuşi a renunţat, când a văzut că JFK era împreună cu soţia sa Jackie şi cei doi copii ai lor, care erau mici la vremea respectivă.

Ulterior, a încercat să găsească o ocazie mai bună, dar a fost arestat înainte de a reuşi, scrie history.info.

În momentul arestării, în maşina lui Pavlick s-au găsit zece batoane de dinamită.

Motivul pentru care Pavlick a vrut să îl ucidă pe Kennedy nu este foarte clar. Se presupune că era intolerant cu catolicii şi furios pe Guvernul american, dar şi pe bogăţia familiei Kennedy.

Era deranjat psihic

Pavlick a fost trimis într-o instituţie psihiatrică, în aşteptarea deciziei justiţiei, la 27 ianuarie 1961, la o săptămână după învestirea lui Kennedy drept cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite.

Aceste acuzaţii au fost în cele din urmă abandonate, căci a devenit din ce în ce mai clar că Pavlick a acţionat din incapacitate de a distinge binele de rău, adică era nebun din punct de vedere legal. A fost ţinut în acea instituţie şase ani.

Oswald a făcut ce visa el să facă

Cât el era ţinut acolo, un altul a făcut ceea ce plănuise el: Lee Harvey Oswald a apăsat pe trăgaci şi l-a ucis pe Kennedy.

Smithsonian Magazine notează că, dacă Pavlick vi se pare cam bătrân pentru un potenţial asasin prezidenţial, instinctele nu vă păcălesc. Lee Harvey Oswald avea doar 24 de ani, el fiind cel mai tânăr dintre cei patru bărbaţi care au ucis preşedinţi.

John Wilkes Booth avea 26 de ani când l-a ucis la Abraham Lincoln; Leon Czolgosz avea 28 de ani când l-a asasinat pe William McKinley şi Charles Guiteau avea 39 de ani când l-a atacat pe James A. Garfield, notează smithsonianmag.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola