Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > 2 septembrie 1945: La bordul USS Missouri, în Golful Tokyo, Japonia capitulează oficial în fața Aliaților
Articole online

2 septembrie 1945: La bordul USS Missouri, în Golful Tokyo, Japonia capitulează oficial în fața Aliaților

Japonia, capitulare al Doilea Război Mondial

2 septembrie 1945: La bordul USS Missouri, în Golful Tokyo, Japonia capitulează oficial în fața Aliaților, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

2 septembrie 1945: Capitularea Japoniei și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Până în vara anului 1945, înfrângerea Japoniei era o concluzie previzibilă. Forțele navale și aeriene japoneze au fost distruse. Blocada navală aliată a Japoniei și bombardarea intensivă a orașelor japoneze au lăsat țara și economia sa devastate. La sfârșitul lunii iunie, americanii au capturat Okinawa, o insulă japoneză de pe care Aliații puteau lansa o invazie a principalelor insule japoneze. Generalul american Douglas MacArthur a fost pus responsabil cu invazia, care a primit numele de cod „Operațiunea Olympic” și a fost stabilită pentru noiembrie 1945.

Invazia Japoniei promitea să fie cel mai sângeros atac maritim din toate timpurile, probabil de 10 ori mai costisitor decât invazia din Normandia în ceea ce privește pierderile Aliaților. La 16 iulie, o nouă opțiune a devenit disponibilă atunci când Statele Unite ale Americii au detonat în secret prima bombă atomică din lume în deșertul New Mexico. Zece zile mai târziu, Aliații au emis Declarația de la Potsdam, cerând „capitularea necondiționată a tuturor forțelor armate japoneze”. 

La 28 iulie, prim-ministrul japonez Kantaro Suzuki a răspuns declarând presei că guvernul său „nu acordă nicio atenție” ultimatumului Aliaților. Președintele american Harry S. Truman a ordonat continuarea atacurilor, iar la 6 august, bombardierul american B-29 Enola Gay a lansat o bombă atomică asupra orașului japonez Hiroshima, omorând aproximativ 80 000 de persoane și rănind mortal alte zeci de mii.

Japonia, 2 septembrie 1945

După atacul de la Hiroshima, o facțiune a Consiliului Suprem de Război al Japoniei a fost în favoarea acceptării Declarației de la Potsdam

Cu toate acestea, majoritatea consiliului s-a opus capitulării necondiționate. La 8 august, situația disperată a Japoniei a luat o nouă întorsătură nefavorabilă atunci când URSS a declarat război Japoniei. A doua zi, forțele sovietice au atacat Manciuria, copleșind rapid pozițiile japoneze de acolo, iar o a doua bombă atomică americană a fost lansată asupra orașului japonez de coastă Nagasaki.

Cu puțin înainte de miezul nopții, pe 9 august, împăratul japonez Hirohito a convocat consiliul suprem de război. După o dezbatere lungă, acesta a susținut propunerea prim-ministrului Suzuki prin care Japonia accepta Declarația de la Potsdam „cu înțelegerea că respectiva declarație nu compromite nicio cerere care aduce atingere prerogativelor Majestății Sale în calitate de conducător suveran”. Consiliul s-a supus acceptării păcii de către Hirohito, iar pe 10 august mesajul a fost transmis Statelor Unite.

La începutul zilei de 12 august, Statele Unite au răspuns că „autoritatea împăratului și a guvernului japonez de a conduce statul va fi supusă Comandantului Suprem al Puterilor Aliate”. După două zile de dezbateri cu privire la ceea ce implica această declarație, împăratul Hirohito a înlăturat nuanțele din text și a declarat că pacea este preferabilă distrugerii.

Japonia, 2 septembrie 1945

Împăratul a ordonat guvernului japonez să pregătească un text de acceptare a capitulării

În primele ore ale zilei de 15 august, o facțiune condusă de maiorul Kenji Hatanaka a încercat să dea o lovitură de stat militară. Rebelii au preluat controlul asupra palatului imperial și au incendiat reședința prim-ministrului Suzuki, dar la scurt timp după răsărit lovitura de stat a fost zdrobită. În acea zi, la prânz, împăratul Hirohito a intrat pentru prima dată la radioul național pentru a anunța capitularea Japoniei. Statele Unite au acceptat imediat capitularea Japoniei.

Președintele Truman l-a numit pe MacArthur să conducă ocupația aliată a Japoniei în calitate de Comandant Suprem al Puterilor Aliate. Pentru locul predării oficiale a Japoniei, Truman a ales USS Missouri, o navă de luptă care avusese parte de numeroase acțiuni în Pacific și care purta numele statului natal al lui Truman. MacArthur, însărcinat să prezideze capitularea, a amânat ceremonia până pe 2 septembrie, pentru a acorda timp reprezentanților tuturor marilor puteri aliate să sosească.

Duminică, 2 septembrie, peste 250 de nave de război aliate erau ancorate în Golful Tokyo. Steagurile Statelor Unite, Marii Britanii, Uniunii Sovietice și Chinei fluturau pe puntea navei Missouri. Imediat după ora 9 a.m., ora Tokyo, ministrul japonez de externe Mamoru Shigemitsu a semnat în numele guvernului japonez. Generalul Yoshijiro Umezu a semnat apoi în numele forțelor armate japoneze.

Registration

Aici iti poti reseta parola