Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > De ce SUA nu și-a cerut niciodată iertare pentru Hiroshima și Nagasaki?
Articole online

De ce SUA nu și-a cerut niciodată iertare pentru Hiroshima și Nagasaki?

SUA, Hiroshima/Nagasaki

În data de 6 și 9 august 1945 a avut loc una dintre cele mai grave tragedii din istoria Japoniei, bombardierele americane au aruncat bombe atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki. Distrugerile și pierderile de vieți omenești au fost colosale, iar ecoul teribil al ororii care a șocat nu numai Japonia, ci întreaga lume, nu s-a potolit nici în ziua de azi.

Chiar și astăzi ne amintim de Hiroshima cu emoție privind filmările groaznice făcute la scurt timp după bombardament

În câteva minute, 90% dintre oamenii aflați la 800 de metri sau mai puțin de epicentrul exploziei au murit. Mai întâi, Hiroshima și trei zile mai târziu Nagasaki au fost cuprinse de incendii. În Hiroshima, acest vârtej de foc mortal a acoperit peste 11 km pătrați din oraș. Cei care se aflau în epicentru sau în apropiere în momentul exploziei au fost literalmente înghițiți de praf și de incendiile care au urmat exploziei.

Numărul total al victimelor atacului nuclear din Japonia a variat între 70 și 80 de mii de persoane, dar acestea sunt doar cele care au murit pe loc în momentul exploziei bombei. Până la sfârșitul anului 1945, din cauza efectelor nocive ale radiațiilor și a altor efecte întârziate ale exploziei, numărul victimelor din Hiroshima și Nagasaki a crescut brusc, variind de la 90 la 166 de mii de oameni, conform diferitelor estimări.

Și în următorii cinci ani de la tragedie, numărul total al deceselor, luând în considerare cei care au murit din cauza cancerului și a altor efecte pe termen lung ale exploziei, ar putea ajunge sau chiar depăși cifra de 200 de mii de oameni.

Efectele bombei atomice de la Nagasaki

În fiecare an, în Japonia au loc ceremonii de comemorare, care atrag delegații din întreaga lume, inclusiv din SUA

Cu toate acestea, niciun guvern american nu și-a cerut niciodată scuze pentru aceste evenimente în care au murit mii de oameni nevinovați, chiar dacă președintele american Barack Obama a vizitat Hiroshima în 2016.

Acest lucru îi poate șoca pe mulți, dar japonezii preferă să nu menționeze faptul că America a fost vinovată pentru bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki. În Țara Soarelui Răsare pur și simplu nu se vorbește despre asta și se pare că mingile de foc care au cuprins cele două orașe au apărut de nicăieri. Ce îi motivează pe japonezi în această situație?

Corectitudinea politică dusă la extrem sau teama că o țară mică a devenit dependentă de o mare putere militară? Într-un interviu Anatoli Koșkin, profesor la Universitatea de Est și membru al Consiliului Executiv al Asociației Istoricilor din Al Doilea Război Mondial, spune faptul că: “Statele Unite ale Americii sunt un stat mare, semnificativ și există diferite forțe acolo.

Credeți că autoritățile americane mai consideră că bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki a foat o decizie corectă? Poate că mai simt, dacă nu rușine, atunci măcar un pic de regret și empatie? La urma urmei, de exemplu, în fiecare an pe 6 august are loc o ceremonie de comemorare la Hiroshima, iar în acest an au participat și reprezentanți ai Statelor Unite. Ce ar putea însemna asta? Și nu pare puțin ciudat?
Nu, nu e deloc ciudat.

Ambasadorul SUA în Japonia a vizitat și Hiroshima de mai multe ori

Ultima dată când am fost acolo, în 2015, pentru o ceremonie comemorativă care marchează 70 de ani de la atacul de la Hiroshima, un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA a fost acolo. Nu un ministru sau un secretar de stat. A ținut un scurt discurs acolo. Atenția specială a Americii pentru Hiroshima a început după ce Obama a vizitat orașul în 2016.

Ambasadorul SUA în Japonia a vizitat și Hiroshima de mai multe ori. De atunci, se pare că au decis să participe la aceste evenimente pentru a atenua cumva opinia publică mondială despre Statele Unite, care încă are mari plângeri în ceea ce privește faptul că nu vrea să-și ceară scuze.

Prin urmare, mi se pare că participarea lor la aceste evenimente este, de asemenea, destul de deliberat calculată.

Este posibil, în principiu, să sperăm la un fel de pocăință aici?

Cert este că pe 7 decembrie 1941, japonezii au atacat Pearl Harbor. Și, desigur, americanii au folosit aceste bombe atomice care au căzut asupra orașului Hiroshima, inclusiv ca răzbunare pentru Pearl Harbor. Japonezii înțeleg asta. Ei nu insistă ca SUA să-și ceară scuze! Aici nici măcar nu este vorba despre cineva care se pune în genunchi și se pocăiește; este pur și simplu o chestiune de recunoaștere a faptului că în acea situație s-ar putea să nu fi fost nevoie să se folosească acele arme atomice.

Nu a existat niciun scop militar sau nevoie militară pentru utilizarea unor astfel de arme în august 1945. Acest lucru a fost făcut cu unicul scop de a demonstra lumii, și în primul rând Uniunii Sovietice, care a câștigat autoritate și putere după victoria asupra Germaniei.

Ați observat în repetate rânduri că în Japonia nu se menționează niciodată că America a fost cea care a aruncat bombele asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki se încearcă în orice mod posibil să evite orice mențiune despre Statele Unite în legătură cu această tragedie. Acest lucru poate părea ciudat pentru mulți.

Efectele bombei atomice de la Nagasaki

Sunt japonezii chiar atât de corecți din punct de vedere politic și de modești?

Nu este vorba despre modestie. Statele Unite s-au angajat printr-un tratat să apere Japonia. Prin urmare, în mod firesc, prezența a peste 100 de baze militare pe teritoriul Japoniei are un impact grav atât asupra mentalității, cât și asupra politicii statului japonez. Este clar că ei încearcă să nu încalce încă o dată mândria și autoritatea Statelor Unite, subliniind politicile inumane ale acesteia.

Mai mult, America a avut această politică nu numai în 1945, ci și în timpul Războiului Rece. La un moment dat, americanii s-au convins că Rusia și China nu pot fi luate în considerare și că SUA a fost și este singura putere conducătoare pentru eternitate.

Dar viața nu este așa cum au plănuit ei, așa că această confruntare între cine este o mare putere și cine nu va continua.”

Autor: Mădălina Miron

Registration

Aici iti poti reseta parola