Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a ajuns Uniunea Sovietică să pună mâna pe planurile bombei atomice
Articole online

Cum a ajuns Uniunea Sovietică să pună mâna pe planurile bombei atomice

Iată câțiva dintre aceștia:

John Cairncross

Din poziția sa de secretar al președintelui Comitetului Științific al Marii Britanii, acesta a obținut acces la un raport care a confirmat fezabilitatea unei bombe cu uraniu. Observând acest lucru, a trimis imediat informația Moscovei.

Klaus Fuchs

Acesta a fost un fizician care lucra la Proiectul Manhattan, om de știință principal la instalația nucleară din Marea Britanie. La doar câteva săptămâni după ce sovieticii au folosit prima oară bomba atomică, s-a aflat că informațiile legate de construirea armei nucleare veniseră din Statele Unite. Pentru oferirea unor astfel de informații, Fuchs a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Theodore Hall

Hall a fost cel mai tânăr om de știință din proiectul Manhattan, având vârsta de doar 19 ani. Acesta a lucrat la diferite experimente pentru bomba care a fost aruncată la Nagasaki. În octombrie 1944, s-a oferit voluntar în a le oferi informații sovieticilor privind cercetările armei nucleare.

Cu ajutorul curierului său și al colegului său de la Harvard, Saville Sax, Hall a folosit referințe codate pentru a stabili orele de întâlnire. În decembrie 1944, Hall a transmis primul document secret care viza crearea bombei cu plutoniu. Când au fost declasificate dosarele și s-a aflat implicare sa, acesta a dat o declarație scrisă: „ Mi s-a părut că monopolul american era periculos. Nu am fost singurul om de știință care gândit așa.”

Lona Cohen

Lona Cohen și soțul ei, Morris erau doi comuniști americani care au făcut o carieră în spionajul industrial pentru sovietici. În august 1945, ea a reușit să afle câteva informații despre Proiectul Manhattan de la Ted Hall pe care le-a trimis spre Moscova. La scurt timp după ce Statele Unite au bombardat Japonia, autoritățile au intensificat securitatea oamenilor de știință din regiunea Los Alamos.

Când investigațiile și procesele de la începutul anilor 1950 se apropiau, soții Cohen au fugit la Moscova. În 1961, cuplul a reapărut într-o suburbie londoneză, devenind patroni de anticariat. Atunci când au fost prinși, au fost condamnați la 20 de ani de închisoare, însă în 1969 au fost eliberați în schimbul prizonierilor britanici din Uniunea Sovietică. Ambii au fost premiați de Uniunea Sovietică. 

Registration

Aici iti poti reseta parola