19 iunie 1953, execuția soților Rosenberg bănuiți că au divulgat secretele bombei atomice URSS-ului. Prima pedeapsă capitală pentru spionaj din istoria SUA
În iunie 1953, Julius și Ethel Rosenberg au fost executați pe scaunul electric după ce au fost condamnați pentru conspirație la spionaj. Ei au fost singurele persoane din Statele Unite executate vreodată pentru spionaj în timpul Războiului Rece.
Procesul și execuția soților Rosenberg a avut loc în contextul în care Statele Unite erau cuprinse de un climat de teamă cu privire la amenințarea reprezentată de comunism. Julius Rosenberg și Ethel Rosenberg, Ethel Rosenberg născută Ethel Greenglass, (n. la 12 mai 1918, New York, New York, S.U.A. – d. la 19 iunie 1953, Ossining, New York; n. la 28 septembrie 1915, New York City – d. la 19 iunie 1953, Ossining),sunt primii civili americani care au fost executați pentru conspirație în vederea spionajului și primii care au suferit această pedeapsă pe timp de pace.
Ethel Greenglass a lucrat ca funcționar timp de câțiva ani după absolvirea liceului în 1931. Când s-a căsătorit cu Julius Rosenberg în 1939, anul în care acesta a obținut o diplomă în inginerie electrică, cei doi erau deja membri activi ai Partidului Comunist al Statelor Unite ale Americii. În anul următor, Julius a obținut un loc de muncă ca inginer civil în cadrul Corpului de Transmisiuni al armatei americane. Recrutat de serviciile de informații sovietice în anul 1942, potrivit mărturiilor fostului ofițer NKVD Alexander Feklisov, Julius avea misiunea de a transmite rezultatele cercetărilor întreprinse de armata americană pentru dezvoltarea mai multor sisteme de armament. La acel moment, Uniunea Sovietică dispunea de o vastă rețea de spioni pe teritoriul Statelor Unite, primind informații valoroase de la oameni de știință din cadrul MIT, Columbia University, dar și din alte centre de cercetare în domeniul energiei atomice.
Mai târziu, fratele lui Ethel, sergentul David Greenglass (recrutat de către Julius), care a fost repartizat ca mecanic la Proiectul Manhattan pentru construirea bombei atomice, le-a furnizat soților Rosenberg date despre armele nucleare. Soții Rosenberg au predat aceste informații lui Harry Gold, un curier de origine elvețiană al rețelei de spionaj, care le-a transmis apoi lui Anatoli A. Yakovlev, viceconsulul Uniunii Sovietice la New York.
Pe 5 aprilie 1951 cuplul a fost condamnat la moarte
Julius Rosenberg a fost dat afară din armată în 1945 pentru că a mințit în legătură cu apartenența sa la Partidul Comunist. Gold a fost arestat la 23 mai 1950, în legătură cu cazul spionului britanic Klaus Fuchs, care fusese arestat pentru că dăduse Uniunii Sovietice secrete nucleare americane și britanice. Arestările lui Greenglass și Julius Rosenberg au urmat rapid, în iunie și iulie, iar Ethel a fost arestată în august. Un alt conspirator, Morton Sobell, coleg de facultate cu Julius Rosenberg, a fugit în Mexic, dar a fost extrădat.
Soții Rosenberg au fost acuzați de conspirație pentru spionaj și au fost judecați la 6 martie 1951; Greenglass a fost martorul principal al acuzării. La 29 martie au fost găsiți vinovați, iar la 5 aprilie cuplul a fost condamnat la moarte. (Sobell și Gold au primit pedepse de 30 de ani de închisoare, iar Greenglass, care a fost judecat separat, a fost condamnat la 15 ani de închisoare). Timp de doi ani, cazul Rosenberg a fost atacat prin tribunale și în fața opiniei publice mondiale. Constituționalitatea și aplicabilitatea Legii privind spionajul din 1917, în temeiul căreia au fost judecați soții Rosenberg, precum și imparțialitatea judecătorului de fond, Irving R. Kaufman – care, atunci când a pronunțat sentința, i-a acuzat de o faptă”mai gravă decât o crimă” – au fost aspecte esențiale în timpul procesului de apel. Șapte apeluri diferite au ajuns la Curtea Supremă a Statelor Unite și au fost respinse, iar cererile de clemență executivă au fost respinse de președintele Harry Truman în 1952 și de președintele Dwight Eisenhower în 1953. O campanie mondială pentru clemență a eșuat, iar soții Rosenberg au fost executați pe scaunul electric la închisoarea Sing Sing din Ossining, New York. Ethel a devenit prima femeie executată de guvernul american de la spânzurarea lui Mary Surratt, în 1865, pentru presupusul său rol în asasinarea lui Abraham Lincoln.
În anii care au urmat execuției soților Rosenberg, au existat dezbateri semnificative cu privire la vinovăția acestora. Cei doi au fost frecvent considerați ca fiind victime ale unor funcționari cinici și răzbunători ai FBI. Portrete extrem de simpatice ale soților Rosenberg au fost oferite în romane importante, printre care Cartea lui Daniel (1971) de E.L. Doctorow și The Public Burning (1977) de Robert Coover. (Primul a fost lansat ca film de cinema Daniel în 1983.) Controversa privind vinovăția lor a fost aparent rezolvată la începutul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice și publicarea unor informații ale serviciilor secrete sovietice care au confirmat implicarea lui Julius Rosenberg în spionaj. În 2015, un proces independent a obținut publicarea mărturiei depuse de Greenglass în 1950 în fața marelui juriu, care indica faptul că acesta ar fi putut minți la proces, exagerând rolul surorii sale în rețeaua de spionaj pentru a ascunde implicarea mai extinsă a soției sale Ruth, care nu a fost urmărită penal.
s