China apelează la ajutorul cetățenilor în lupta cu spionajul „forțelor ostile”
Potrivit informațiilor CNN, cetățenii chinezi care oferă informații despre persoane care pot pune în pericol securitatea națională vor primi recompense financiare, de până la 100.000 de yuani (15.000 de dolari), însă suma poate crește în funcție de informațiile oferite. Acțiunea își dorește să stopeze ceea ce autoritățile consideră a fi pericolul tot mai mare al spionajului „forțelor ostile” și a agenților străini.
Anunțul a fost făcut public luni de către Ministerul Securității Statului, care a anunțat „recompense spirituale” sub formă de certificate sau „recompense materiale” în bani lichizi. În funcție de informațiile oferite, persoanele pot primit începând de la suma de 10.000 de yuani (1.500 $) și pot depăși 100.000 de yuani (15.000 $). Însă, pentru a putea fi luate în calcul, informațiile trebuie să fie unele noi, necunoscute deja de către autorități, și pot fi transmise în persoană, online, prin poștă sau la telefon.
Se pare că astfel de acțiuni au existat și în trecut, însă sub comanda președintelui Xi Jinping, autoritățile au încurajat mai mult cetățenii să ofere informații necesare pentru securitatea statului.
„Trebuie să ne asigurăm că securitatea națională este întru totul pentru popor și a poporului, mobilizând eforturile întrgului Partid Comunist și întreaga societate pentru a aduce laolaltă forțele puternice de protejare a securității naționale”, le-a transmis Xi oficialilor în 2016.
Potrivit postului de stat Beijing News, începând cu anul 2017 aceste acțiuni au început să crească, doar într-un singur an fiind trimise aproape 5.000 de rapoarte, de la oameni de știință până la șoferi de taxi.
„Formularea măsurilor ajută la mobilizarea totală a entuziasmului publicului de a sprijini și asista cu munca de securitate națională și să antreneze inimile, moralul, înțelepciunea și forța poporului”, a transmis un reprezentant al Ministerului Securității Statului.
Suspiciunile crescânde ale Chinei cu privire la influența străină vine, în parte, de la rivalitatea geopolitică dintre Beijing și Occident, în special SUA, pe măsură ce țara asiatică devine tot mai autoritară în politica internă și agresivă în politica externă, sub comanda lui Xi.
Se pare că aceste acțiuni au rolul de a întări securitatea statului chinez, care începe să se afirme tot mai mult în spațiul extern. Recent, China a semnat un acord prin care se angajează să modernizeze cea mai mare bază navală din Cambodgia, ceea ce a provocat o reacție din partea Statelor Unite ale Americii.