Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > 19 august 1917: Contraatacurile „cămășilor albe” din Regimentul 32 Infanterie
Articole online

19 august 1917: Contraatacurile „cămășilor albe” din Regimentul 32 Infanterie

marasesti

19 august 1917: Contraatacurile „cămășilor albe” din Regimentul 32 Infanterie

Bătălia de la Mărășești a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc în timpul Primului Război Mondial, prin durata, proporțiile și intensitatea sa.

La data de 19 august 1917 în Bătălia de la Mărășești, ostașii Regimentul 32 Infanterie au luptat eroic „la baionetă”, intrând în istorie prin jertfa lor supremă pentru apărarea ţării sub legendarul îndemn: „Pe aici nu se trece!”.

Soldaţii din acest regiment au efectuat numeroase contraatacuri la baionetă, îmbrăcați numai în cămăşi, asta datorită căldurii sufocante, reuşind să respingă de multe ori atacurile trupelor germane de la Mărășești. Trebuie amintit că la jumătatea lunii august 1917, ca urmare a succesului repurtat de armata română la Mărăşti, comandamentul german a renunţat la ofensiva proiectată în zona Nămoloasa și a decis o nouă ofensivă ce urma să se dea la vest de Siret, pe direcţia Focşani – Mărăşeşti – Adjud, concomitent cu o altă lovitură de-a lungul văii Oituzului.

Prin această acţiune, generalul Mackensen, comandantul Armatei a 9-a Germane, dorea scoaterea din luptă a Armatei a 2-a Române şi realizarea joncţiunii cu Armata 1-a Austro-Ungară, în zona orașului Adjud. Numai că planurile comandamentului german au fost date peste cap de eroismul ostașilor români din Regimentul 32 Infanterie.

Dramatismul acelei bătălii, fără îndoială una dintre cele mai importante din Primul Război Mondial, este dat și de bilanțul ei, deoarece câteva sute de soldați din acest regiment și-au pierdut viața în această bătălie. Astfel, contraatacurile hotărâte a „cămășilor albe” din Regimentul 32 Infanterie a stârnit nedumerirea comandanților germani, care nu își explicau cum de soldații români mai aveau puterea de a contraataca deși erau bombardați zi și noapte.

De aceea, în seara zilei de 19 august germanii vor relua și mai îndârjiți ofensiva, atacând cu Corpul 1 de Armata spre Mărășești și cu Corpul 18 de Rezervă pe direcția Panciu – Muncelul Mic, lovitura principală fiind dată în sectorul cuprins între localitatea Mărășești și pădurea Răzoare.

Eroismul ostașilor români din acest regiment în toate aceste lupte avea să fie cunoscut în toată lumea iar pentru acesta numeroși soldați ai regimentului au fost decorați de însuși Regele Ferdinand cu ,,Ordinul Mihai Viteazul ” pentru vitejia arătată in luptă.

Scopul strategic al acţiunii militare germane era străpungerea frontului şi, prin exploatarea maximă a unei eventuale reuşite, ocuparea Moldovei, scoaterea României din război şi înaintarea spre regiunile agricole din sudul Rusiei.

Registration

Aici iti poti reseta parola