Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 16 noiembrie 1941: Joseph Goebbels cere anihilarea rasei evreiești din Europa
Articole online

16 noiembrie 1941: Joseph Goebbels cere anihilarea rasei evreiești din Europa

Goebbels

Joseph Goebbels cere anihilarea rasei evreiești din Europa

Cu doar două zile mai devreme, prim-ministrul britanic Winston Churchill, după ce citise mai mult de o duzină de mesaje decodate de la poliția germană care trădau atrocitățile la care erau supuși evreii europeni, scrisese într-o scrisoare către Jewish Chronicle că „Evreul a suportat cel mai mult primul atac al naziștilor asupra cetăților libertății și demnității umane… Nu a permis ca acest lucru să-i frângă spiritul: nu și-a pierdut niciodată voința de a rezista”. Iar rezistența activă a evreilor era în creștere, în special în URSS, unde evreii se alăturau partizanilor în lupta împotriva incursiunilor germane pe teritoriul rusesc.

Dar se dovedea a fi prea puțin și prea târziu, deoarece Goebbels, Himmler și restul adepților a lui Hitler au dus la îndeplinire „eliminarea evreilor”, folosind propaganda și retorica antibolșevică pentru a le insufla soldaților SS entuziasmul pentru munca lor. După cum a scris Goebbels în Das Reich: „Profeția pe care Führerul a făcut-o… că, dacă evreimea financiară internațională va reuși să arunce națiunile într-un nou război mondial, rezultatul nu va fi bolșevizarea lumii… ci anihilarea rasei evreiești din Europa. Ne aflăm în mijlocul acestui proces… Compasiunea sau regretul nu-și au deloc locul aici.”

Multe dintre politicile sale culturale au fost destul de liberale, dar a trebuit să capituleze în fața cererilor extremiștilor naționaliști. Chiar și mesajele sale de propagandă au fost limitate de raționamentul conform căruia agitația neîncetată nu face decât să amorțească puterea de recepție a ascultătorului. În ceea ce-l privea pe Goebbels, eficiența avea prioritate asupra dogmatismului, oportunitatea asupra principiilor.

Influența lui Joseph Goebbels a scăzut în anii 1937 și 1938. În această perioadă a fost implicat și într-o relație amoroasă cu o vedetă de film cehoslovacă, care aproape că l-a făcut să renunțe la carieră și la familie. (În 1931 s-a căsătorit cu Magda Ritschel, o femeie din clasa de mijloc superioară care i-a dat în cele din urmă șase copii). Rolul său a suferit puține schimbări odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Registration

Aici iti poti reseta parola