Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Greșeala capitală a autorităților din Potsdam. Joseph Goebbels încă este cetățean de onoare al orașului
Articole online

Greșeala capitală a autorităților din Potsdam. Joseph Goebbels încă este cetățean de onoare al orașului

Uitat de populația orașului

În anii 1930, Goebbels se număra printre mai mulți lideri naziști, inclusiv Hitler, Hermann Goering și Wilhelm Frick, care au fost „cetățeni de onoare” ai orașelor de la periferia vestică a Berlinului. În timp ce Hitler, Frick și Goering au fost eliminați de pe listă după 1945, Goebbels a rămas cu același statut, fără ca cineva să observe acest aspect în cele trei sferturi de secole de după moartea sa.

Goebbels a fost făcut cetățean de onoare al Babelsberg, fost centru al industriei cinematografice germane și care acum face parte din regiunea administrativă a Potsdamului, în aprilie 1938. Până atunci fusese Ministrul Propagandei Publice, reușind să aibă control total asupra presei și a domeniului cultural.

El a interzis imediat toți cineaștii evrei, ceea ce a determinat un exod al multor talente de top ale Berlinului. Sub îndrumarea lui Goebbels s-a produs un amestec amețitor de propagandă nazistă și diversiune. Temut de oamenii din jurul său, Joseph Goebbels era un antisemit virulent care deținea a doua cea mai înaltă funcție din cel de-al treilea Reich. El și soția sa, Magda, s-au sinucis în buncărul dictatorului pe 1 mai 1945, cu câteva ore înainte ca Berlinul să cadă în fața Armatei Roșii.

Oficialii orașului din Potsdam par să fi remarcat statutul său de demnitar civic în ultimele luni, așteptându-se ca acest statut să dispară până la finalul anului acesta. Acest titlu ar fi trebuit să fie anulat imediat după moartea sa, însă pe site-ul orașului s-a declarat că „ probabil nu a fost retras din cauza lipsei de informații că acest titlu ar fi fost acordat”.

Registration

Aici iti poti reseta parola