Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > 10 septembrie 1940: Cabinetul de Război britanic reacționează la campania Blitz a Germaniei
Articole online

10 septembrie 1940: Cabinetul de Război britanic reacționează la campania Blitz a Germaniei

Londra

10 septembrie 1940: Cabinetul de Război britanic reacționează la campania Blitz a Germaniei

Începând din iunie, navele englezești din Canalul Mânecii au fost atacate și au avut loc bătălii aeriene deasupra Marii Britanii, Germania încercând să epuizeze Forțele Aeriene Regale în așteptarea unei invazii terestre. Dar, cum Germania nu a reușit să paralizeze puterea aeriană a Marii Britanii, în special în Bătălia Angliei, Hitler a schimbat strategia. O invazie terestră era acum exclusă ca fiind nerealistă; în schimb, Hitler a ales teroarea ca armă.

Serviciile secrete britanice au avut o presimțire a bombardamentului care urma să aibă loc. Dovezile privind mișcarea pe scară largă a barjelor germane în Canalul Mânecii și interogarea spionilor germani îi conduseseră la concluzia corectă – din păcate, tocmai în momentul în care docurile londoneze sufereau asaltul din prima zi a Blitzului.

Cele două nopți anterioare de bombardamente provocaseră pagube extraordinare, în special în zona cartierelor mărginașe londoneze, East End. Regele George al VI-lea chiar a vizitat zona devastată pentru a-i asigura pe locuitori că toți sunt alături de ei cu inima și cu mintea. În fiecare noapte, începând cu ziua a șaptea, sirenele au sunat pentru a anunța apropierea avioanelor germane, care începuseră să arunce bombe fără discriminare în împrejurimile Londrei, chiar dacă docurile fuseseră ținta lor principală în prima zi a Blitzului.

În timp ce bombardierele britanice plecau spre Germania pentru a riposta, acestea au primit instrucțiuni să nu se întoarcă acasă cu bombele dacă nu reușeau să își localizeze țintele inițiale. În schimb, trebuiau să își elibereze încărcăturile unde și când puteau.

În noaptea de 10 septembrie, o noapte în care serviciile britanice de informații interne fuseseră alertate despre cât de panicați deveniseră londonezii la auzul sirenelor de raid aerian, Berlinul a fost răsplătit cu o „cascadă” de bombe britanice, dintre care una a aterizat chiar în grădina lui Joseph Goebbels, ministrul propagandei din cadrul Partidului Nazist.

Registration

Aici iti poti reseta parola