Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > 10 decembrie 1942: Condiții grele pentru militarii români la Stalingrad
Articole online

10 decembrie 1942: Condiții grele pentru militarii români la Stalingrad

Ion Antonescu

10 decembrie 1942: Condiții grele pentru militarii români la Stalingrad

Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, distinsul istoric Alesandru Duțu expune situația dificilă în care se afla Armata Română în timpul campaniei din URSS, pe Frontul de Est. Redăm mai jos notele istoricului militar.

Generalul Socrate Mardari, subşeful Marelui Cartier General român, semnalează eșalonului mobil al Misiunii Militare Germane:
,,1. Pe căile ferate din Caucaz, în timp ce soldații germani călătoresc în vagoane încălzite, ofițerilor și ostașilor noștri li se destină vagoane neîncălzite; mai mult încă sunt dați jos din aceste vagoane neîncălzite, fără niciun motiv plauzibil.
2. Pe calea ferată Salsk – Remontnaia, ofițerilor și ostașilor români nu li se permite intrarea în vagoanele închise, astfel încât sunt nevoiți a călători pe platforme, pe tampoane și, în cel mai bun caz, în cabinele de frâne.
3. Chiar pe calea ferată Rostov – Dnepropetrovsk s-au semnalat asemenea cazuri”.

La Berlin, generalii Becker şi Gheorghe Rozin semnează o Convenţie referitoare la capturile de război, care prevedea că ,,toate marile unităţi române (armate române sau divizii române ce operează independent, precum şi trupele/unităţie române care operează în cadrul marilor unităţi germane) vor participa la prada de război totală de pe frontul de Est, cu o cotă proporţională corespunzătoare numărului de unităţi (divizii)”. Unităţile/marile unităţi române puteau să îşi completeze lipsurile din capturile de război făcute de ele.

Pe alte fronturi:

• În cadrul bătăliei de la Rjev, Divizia 12 tancuri germană atacă şi reocupă terenul din zona văii Lucesa (sud-vest Olenino).

• În Tunisia, în urma luptelor duse la Tebourba, trupele aliate se retrag pe un aliniament defensiv la est de Medjez el Bab (vest de Tunis), după ce pierduseră peste 1 000 de militari, 173 de tancuri, 432 vehicule, 170 piese de artilerie etc.

11 decembrie 1942

În baza ordinului lui Hitler, generalul Maximilian von Weichs, commandantul Grupului de armate ,,B” retrage ordinul de a se face cercetare judiciară împotriva generalului Gheorghe Stavrescu, comandantului Diviziei 14 infanterie române, pentru modul în care s-au comportat trupele marii unităţi în Cotul Donului.

În Stepa Kalmucă, unităţi din Divizia 5 cavalerie atacă şi ocupă Iki Sorgakin, localitatea fiind reluată de sovietici la 27 decembrie, în urma unui atac în forţă.

Locotenentul Gheorghe Tănăsescu, consemnează hrana primită în lagărul de prizonieri, aflat la 25 km de Tambov: ,,Dimineaţă, 250 – 300 g pâine neagră pentru toată ziua (pâinea este făcută din tărâţe şi făină), câteodată 15 – 20 g zahăr sau 50 – 60 g peşte, când au, şi întotdeauna o jumătate de litru de supă de mei. La prânz, ½ litru de supă de tărâţe cu cartofi, arpacaş, varză sau alte bunătăţi asemănătoare. Seara se repetă aceeaşi supă”.

Pe alte fronturi:

• După o pauză necesară pentru odihna militarilor şi reaprovizionare, Armata 8 britanică reia atacul la El Agheila, în nordul Libiei, în lungul coastei Mediteranei.

Registration

Aici iti poti reseta parola