Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 10 decembrie 1901: Acordarea primelor premii Nobel
Articole online

10 decembrie 1901: Acordarea primelor premii Nobel

premiile nobel

10 decembrie 1901: Acordarea primelor premii Nobel

Ceremonia a avut loc după cinci ani de la moartea lui Alfred Nobel, inventatorul suedez al dinamitei și al altor explozibili puternici. În testamentul său, Nobel a dispus ca cea mai mare parte a imensei sale averi să fie plasată într-un fond a cărui dobândă să fie „distribuită anual sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari beneficii omenirii”. Deși Nobel nu a oferit niciun motiv public pentru crearea premiilor, se crede în general că a făcut acest lucru din cauza regretului moral față de utilizarea tot mai letală a invențiilor sale în război.

Alfred Bernhard Nobel s-a născut la Stockholm în 1833, iar patru ani mai târziu familia sa s-a mutat în Rusia. Tatăl său a condus o fabrică de succes din Sankt Petersburg care construia mine explozive și alte echipamente militare. Educat în Rusia, la Paris și în Statele Unite, Alfred Nobel s-a dovedit a fi un chimist strălucit. Când afacerile tatălui său au eșuat după încheierea Războiului Crimeii, Nobel s-a întors în Suedia și a înființat un laborator pentru a experimenta cu explozibili. În 1863, a inventat o modalitate de a controla detonarea nitroglicerinei, un lichid foarte volatil care fusese descoperit recent, dar care fusese considerat anterior prea periculos pentru a fi utilizat. Doi ani mai târziu, Nobel a inventat detonatorul, un detonator îmbunătățit care a inaugurat utilizarea modernă a explozivilor puternici.

Anterior, cel mai fiabil exploziv era pulberea neagră, o formă de praf de pușcă

Cu toate acestea, nitroglicerina a rămas periculoasă, iar în 1864 fabrica de nitroglicerină a lui Nobel a explodat, ucigându-și fratele mai mic și alte câteva persoane. Căutând un exploziv mai sigur, Nobel a descoperit în 1867 că o combinație dintre nitroglicerină și o substanță poroasă numită kieselguhr producea un amestec extrem de exploziv, mult mai sigur de manevrat și de utilizat. Nobel și-a botezat invenția „dinamită”, de la cuvântul grecesc dynamis, care înseamnă „putere”. Obținând brevete pentru dinamită, Nobel a dobândit o avere pe măsură ce omenirea își folosea invenția în construcții și în războaie.

În 1875, Nobel a creat o formă mai puternică de dinamită, iar în 1887 a introdus ballistita, o pulbere de nitroglicerină fără fum. În acea perioadă, unul dintre frații lui Nobel a murit în Franța, iar ziarele franceze au tipărit necrologuri în care îl confundau cu Alfred. Un titlu spunea: „Negustorul morții a murit”. Alfred Nobel avea, de fapt, tendințe pacifiste și, în ultimii săi ani, se pare că a dezvoltat îndoieli puternice cu privire la impactul invențiilor sale asupra lumii.

După ce a murit la San Remo, Italia, la 10 decembrie 1896, cea mai mare parte a averii sale a fost destinată creării unor premii care urmau să fie acordate anual în domeniile fizicii, chimiei, medicinei, literaturii și păcii. În partea din testamentul său prin care a fost înființat Premiul Nobel pentru Pace se spunea: „[un premiu va fi acordat] persoanei care a depus cele mai multe sau cele mai bune eforturi pentru fraternitatea dintre națiuni, pentru abolirea sau reducerea armatelor permanente, precum și pentru organizarea și promovarea congreselor de pace”.

La exact cinci ani de la moartea sa, au fost acordate primele premii Nobel

Astăzi, premiile Nobel sunt considerate cele mai prestigioase premii din lume în diferitele lor domenii. Printre câștigătorii notabili se numără Marie Curie, Theodore Roosevelt, Albert Einstein, George Bernard Shaw, Winston Churchill, Ernest Hemingway, Martin Luther King Jr., Dalai Lama, Mihail Gorbaciov, Nelson Mandela, Barack Obama și Malala Yousafzai. Mai mulți lideri și organizații primesc uneori Premiul Nobel pentru Pace, iar mai mulți cercetători împart adesea premiile științifice pentru descoperirile lor comune. În 1968, a fost înființat un Premiu Nobel pentru Științe Economice de către banca națională suedeză, Sveriges Riksbank, care a fost acordat pentru prima dată în 1969.

Academia Regală Suedeză de Științe decide premiile în fizică, chimie și științe economice; Institutul Medico-Chirurgical Regal Caroline din Suedia stabilește premiul pentru fiziologie sau medicină; Academia Suedeză alege literatura, iar un comitet ales de parlamentul norvegian acordă premiul pentru pace. Premiile Nobel sunt în continuare acordate anual. Fiecare Nobel este însoțit de un premiu în bani de aproape 1.400.000 de dolari, iar laureații au primit, de asemenea, o medalie de aur, așa cum este tradiția.

Registration

Aici iti poti reseta parola