Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 15 octombrie 1990: Mihail Gorbaciov primește Premiul Nobel pentru Pace
Articole online

15 octombrie 1990: Mihail Gorbaciov primește Premiul Nobel pentru Pace

Gorbaciov

15 octombrie 1990: Mihail Gorbaciov primește Premiul Nobel pentru Pace

De la venirea la putere în 1985, Gorbaciov s-a angajat să concentreze mai multe eforturi și fonduri pe planurile sale de reformă internă, făcând eforturi extraordinare pentru a ajunge la înțelegeri de politică externă cu lumea necomunistă.

Printre realizările sale se numără patru reuniuni la nivel înalt cu președintele Ronald Reagan, inclusiv o întâlnire din 1987, în cadrul căreia s-a ajuns la un acord privind dezmembrarea rachetelor cu rază intermediară de acțiune ale SUA și URSS din Europa. De asemenea, a început să retragă trupele sovietice din Afganistan în 1988 și a exercitat presiuni diplomatice asupra Cubei și Vietnamului pentru a-și retrage forțele din Angola și, respectiv, din Kampuchea (Cambodgia). În 1989, în cadrul unei întâlniri cu președintele George Bush, Gorbaciov a declarat că Războiul Rece s-a încheiat.

Gorbaciov a câștigat, de asemenea, respectul multor persoane din Occident prin politica sa de neintervenție în tulburările politice care au zguduit națiunile „satelit” din Europa de Est la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990. Atunci când Cehoslovacia, Germania de Est, Polonia și alte țări din Cortina de Fier au început să se îndrepte spre sisteme politice mai democratice și economii de piață libere, Gorbaciov a ținut sub control intervenția sovietică. (Această politică nu s-a extins la republicile sovietice; eforturile similare ale Lituaniei și ale altor republici au fost întâmpinate cu avertismente severe și cu forța de a menține unite Republicile Socialiste Sovietice).

Gorbaciov a murit în 2022, la vârsta de 91 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola