Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 1 septembrie 1972: Bobby Fischer devine primul american care câștigă Campionatul Mondial de Șah
Articole online

1 septembrie 1972: Bobby Fischer devine primul american care câștigă Campionatul Mondial de Șah

șah

1 septembrie 1972: Bobby Fischer devine primul american care câștigă Campionatul Mondial de Șah

În cea mai mediatizată partidă de titlu jucată vreodată în lume, Fischer, un tânăr de 29 de ani din Brooklyn, a devenit primul american care a câștigat competiția de la înființarea ei în 1866. Victoria a marcat, de asemenea, prima victorie a unui non-rus în ultimii 24 de ani.

Fischer, care a început să joace șah la nivel profesionist la vârsta de 8 ani, a câștigat Campionatul deschis al SUA la 14 ani (avea să îl câștige de încă șapte ori) și a devenit cel mai tânăr mare maestru internațional din lume la 15 ani.

Abilitățile și vârsta lui Bobby Fischer – și atitudinea exigentă și arogantă – l-au transformat într-un fenomen al culturii pop. A devenit subiectul unor cărți și filme și a inspirat chiar și un cântec, „Balada lui Bobby Fischer”.

Disputat în timpul Războiului Rece, meciul de la Reykjavik a avut și nuanțe politice. Fischer îi acuzase deja pe sovietici că au trucat sistemul turneului și nu s-a menajat în ceea ce îi privește, spunând că meciul a fost „cu adevărat lumea liberă împotriva rușilor mincinoși, trișori, ipocriți… Ei sugerează întotdeauna că liderii lumii ar trebui să se lupte corp la corp. Și asta este genul de lucru pe care îl facem noi”.

Fischer a lipsit de la ceremonia de deschidere a competiției din 1 iulie, după ce a cerut mai mulți bani, precum și o parte din drepturile de televiziune și de film

După o amânare de două zile – și după ce milionarul britanic Jim Slater a dublat premiul – Fischer a apărut în cele din urmă. Este posibil ca un telefon din partea lui Henry Kissinger, asistentul pentru securitate națională al președintelui Nixon la acea vreme, să fi ajutat la convingerea sa de a concura, de asemenea.

„America vrea ca tu să te duci acolo să-i învingi pe ruși”, i-ar fi spus acesta lui Fischer.

„Fischer este cunoscut ca fiind lipsit de grație, nepoliticos, posibil nebun”, a spus odată finanțistul Slater. „Eu chiar nu-mi fac griji în privința asta, pentru că nu am făcut-o din acest motiv. Am făcut-o pentru că avea de gând să conteste supremația rusă, iar acest lucru a fost bun pentru șah.”

Spassky a câștigat prima partidă (Fischer a dat vina pe camerele de televiziune și a ordonat ca acestea să fie îndepărtate). Fischer a pierdut apoi a doua partidă, după ce alte câteva dintre cererile sale nu au fost îndeplinite. După multe certuri, meciul a fost reluat la 16 iulie cu o victorie a lui Fischer. În cele 21 de partide, Fischer a câștigat șapte, Spassky a câștigat trei, iar 11 au fost remize. Spassky a renunțat după 40 de mutări în cea de-a 21-a partidă, prin telefon, scorul final fiind stabilit la 12,5 la 8,5.

Fischer a primit 156.250 de dolari ca premiu pentru această ispravă, în timp ce marele maestru sovietic Spassky, care avea 35 de ani și era campionul mondial în exercițiu, a câștigat 93.750 de dolari.

Fischer și-a pierdut titlul mondial prin forfait în 1975, când a refuzat să joace împotriva sovieticului Anatoli Karpov la Manila, după ce organismul de conducere al competiției nu i-a îndeplinit toate cererile.

Registration

Aici iti poti reseta parola