Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Românul care l-a învins pe marele Bobby Fischer, furat de Ceaușescu cu 200.000 de dolari
Articole online

Românul care l-a învins pe marele Bobby Fischer, furat de Ceaușescu cu 200.000 de dolari

Florin Gheorghiu este mare maestru internațional de șah care a fost de 10 ori campion al României, iar în 1963 campion mondial la juniori.

Când avea în jur de șase ani a făcut primele mutări, uitându-se cum juca tatăl său cu prietenii.

După vreo doi, trei ani a început să câștige în fața lor.

La 14-15 ani a trebuit să facă o alegere dificilă pentru că mai avea talent și în alte domenii. Cânta bine la vioară și la pian, desena și picta frumos.

Spre mirarea întregii familii, a ales șahul.

La 16 ani, Gheorghiu devine campion naţional de seniori şi Maestru al sportului.

A fost o mare surpriză ca un copil de 16 ani să câștige titlul de campion la seniori.

Partida cu Victor Ciocâltea s-a întrerupt și s-a jucat a doua zi dimineață. S-a terminat remiză, iar trenurile de ploieșteni care veniseră special să vadă cum copilul din Ploiești poate să iasă campion rămăseseră peste noapte în Sala Palatului.

Turneul s-a jucat la Biblioteca Centrală Universitară.

 În momentul când s-a auzit că a ieșit campion, ploieștenii au încins hora Piața Palatului.

Victoria cu Bobby Fischer

Florin Gheorghiu a jucat cu nouă campioni mondiali, în ordine: Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Gari Kasparov şi Vladimir Kramnik.

Dar a și întâlnit o mulțime de șefi de stat, printre care și Fidel Castro. Totul s-a întâmplat la Havana în 1966, atunci când a înregistrat o victorie de răsunet în faţa americanului Bobby Fischer, la care Castro a asistat.

„Am reușit să produc cea mai mare surpriză a Olimpiadei. Fischer fiind într-o formă absolut senzațională când a jucat cu mine.

Atunci, Fidel Castro și tot guvernul cubanez au asistat la partida noastră. Și au politizat totul ca fiind victoria socialismului, numindu-mă «Leul din Carpați».

După meciul legendar cu Fischer din 1966, Gheorghiu l-a mai întâlnit o dată. „În Iugoslavia, în 1988, iar pe vremea respectivă partidele se întrerupeau după 5 ore de joc. Partida mea cu el a durat 18 ore pe un interval de trei zile, iar la final s-a terminat remiză!

După partida asta, Bobby mi-a propus să facem un meci în București sau oriunde în altă parte, pentru că voia să se spună că ce s-a întâmplat a fost un accident.

Voia să mă bată! Pentru mine a fost o mare onoare să mai joc un meci cu el, chiar dacă era neoficial, și am acceptat.

Le-am comunicat celor de la București ideea respectivă, au refuzat-o și meciul nu s-a mai disputat.

Păcat, pentru că s-ar fi umplut un stadion. Fischer a cerut 20.000 de dolari pentru meciul respectiv, o sumă ridicolă.

Ar fi fost o ocazie extraordinară, un adevărat boom care ar fi urmat. Dacă nu s-a înțeles chestia asta…”, povestește acum Florin Gheorghiu.

A câștigat cel mai mult la un turneu 20.000 de dolari.

„Conform regulilor de atunci, trebuia să-i depui în bancă. Ajunsesem la 200.000 de dolari în cont și am făcut un memoriu adresat direct lui Ceaușescu, prin Nicu Ceaușescu, să-i recuperez.

Memoriul era foarte frumos scris, în el se prezentau performanțele mele și se cerea deblocarea banilor, erau 10-15-20 de ani de muncă.

După vreo două, trei săptămâni, Ceaușescu a respins memoriul și banii respectivi au dispărut!

Au fost luați de regim…

După aceea am încercat să rezolv situația, dar după 1990 mi s-a dat de înțeles că președintele care venise, Iliescu, și toată conducerea de atunci aveau probleme mult mai importante decât cei 200.000 ai mei.

Se putea prin justiție, tribunale, dar de la o vârstă te-apucă o lehamite și le-am pus cruce”, își amintește marele maestru.

Locul 10 în lume

A absolvit Facultatea de Filologie, secția română-engleză, din cadrul Universității din București. 

În 1965 Florin Gheorghiu a devenit primul mare maestru român la șah. A jucat pentru România la 14 olimpiade (1962-1974, 1978-1990), de 10 ori la prima masă (1966-1974,1978-1982, 1988-1990), de trei ori la masa a doua (1964,1984,1986) și o dată la masa a treia (1962).

La patru olimpiade (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 și Dubai 1986) a terminat neînvins.

În toată cariera, a jucat sub culorile României în echipa națională de șah 462 de partide la 65 de competiți

Florin Gheorghiu este singurul șahist român care are scor egal cu celebrul campion american Robert James Fischer și primul șahist român care a avut un coeficient Elo mai mare de 2600 puncte, 2605 puncte la 1 ianuarie 1980, situându-se astfel pe locul al 10-lea în lume, performanță nemaiatinsă de vreun alt șahist român.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola