Zelenski nu are de gând să își retragă soldații din masacrul de la Bahmut
Împăratul francez Napoleon Bonaparte era renumit pentru faptul că era împotriva retragerii. „Oricât de abil ar fi efectuată o retragere, aceasta scade întotdeauna moralul unei armate”, a remarcat el. „Într-o bătălie, inamicul pierde practic la fel de mult ca și tine; în timp ce într-o retragere tu pierzi și el nu”, după cum se arată într-o analiză POLITICO.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pare să fie de aceeași părere – pe parcursul războiului, el a fost reticent în a se retrage din orașul minier Soledar, la începutul acestui an, după o luptă de aproape șase luni, iar acum a respins apelurile de a se retrage dintr-o luptă și mai prelungită și mai feroce în Bakhmut, în apropiere.
Au existat unele neliniști în rândurile ucrainenilor cu privire la continuarea acestei bătălii de aproape 9 luni la Bakhmut. Iar la începutul acestei săptămâni, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat reporterilor că „dacă ucrainenii decid să se repoziționeze, nu aș considera acest lucru ca fiind un regres operațional sau strategic”.
Între timp, Rusia a fost hotărâtă să înregistreze o victorie la Bakhmut – situată la doar 10 km sud-vest de Soledar, care a fost invadată în urmă cu două luni, după ce Grupul mercenar Wagner al Rusiei a sacrificat acolo mii de luptători.
Merită cu adevărat Bahmut?
Bahmut este cea mai lungă și cea mai sângeroasă bătălie din război de până acum și l-a făcut pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, să își arunce încă o dată oamenii – în mare parte recrutați din închisorile rusești – în luptă.
Dar ucrainenii recunosc că au suferit, de asemenea, pierderi semnificative la Bahmut, pe care Rusia se apropie tot mai mult de încercuire. Ei susțin că Rusia pierde șapte soldați pentru fiecare viață ucraineană pierdută – deși oficialii militari NATO estimează că raportul este mai apropiat de 5 la 1.
Printre cei uciși săptămâna trecută se numără cel mai tânăr comandant de batalion ucrainean, Dmytro Kotsiubailo, în vârstă de 27 de ani – un veteran care a primit medalia de Erou al Ucrainei pentru curajul său după ce s-a alăturat luptei în Donbas în 2014.
Pe fondul unor astfel de pierderi, unii analiști au pus sub semnul întrebării sensul tactic al luptei pentru orașul acum distrus, care a avut cândva o populație de 70.000 de locuitori, argumentând că aceasta a devenit mai mult o confruntare simbolică – una din care Ucraina s-ar putea retrage fără riscuri pentru orașele învecinate și mai importante. Iar unii oficiali occidentali au susținut că Zelenski ar fi fost mai bine să se retragă din Bahmut mult mai devreme, în același mod în care Rusia a făcut o retragere tactică în noiembrie.
Dar, în această săptămână, Zelenski și-a apărat decizia de a menține forțele țării luptând în orașul asediat. Într-un discurs televizat și într-un interviu acordat CNN, liderul a declarat că „este vorba de o acțiune tactică” și a subliniat că generalii de top din Ucraina au fost uniți în spatele deciziei sale. De asemenea, biroul lui Zelenski a emis o declarație în care a precizat că are sprijinul popularului Valerii Zaluzhny, comandantul-șef al forțelor armate, și al lui Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, care a declarat că importanța de a păstra orașul „nu face decât să crească”.