Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Atacuri masive ale Rusiei în Ucraina: „Bahmutul ar putea cădea în următoarele zile”
Articole online

Atacuri masive ale Rusiei în Ucraina: „Bahmutul ar putea cădea în următoarele zile”

Bahmut

Atacuri masive ale Rusiei în Ucraina: „Bahmutul ar putea cădea în următoarele zile”

Forțele ruse au efectuat atacuri masive în toată Ucraina, inclusiv în regiunile Harkiv și Odesa, iar la Kiev s-au auzit explozii, au declarat joi autoritățile locale, în timp ce bătălia pentru controlul oraşului Bahmut face ravagii.

Din octombrie și după mai multe eșecuri militare la sol, Rusia a bombardat cu rachete și drone instalații energetice cheie din Ucraina, cufundând de fiecare dată milioane de oameni în întuneric și frig în iarna înghețată.

Înainte de zorii zilei de joi, la Harkiv, în estul țării, „inamicul a efectuat aproximativ 15 atacuri asupra orașului și a regiunii. Ocupanţii vizează din nou facilități esențiale”, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe rețelele de socializare.

„Potrivit primelor informații, o clădire rezidențială privată din regiunea Harkiv a fost lovită”, a adăugat el, anunțând detalii „clare” despre posibilele victime și amploarea pagubelor.

Primarul Harkivului, Igor Terehov, a explicat că „infrastructura energetică” a orașului, principala din regiune, a fost vizată și că au existat „probleme” cu electricitatea în unele cartiere. Instalațiile energetice din Harkiv fuseseră deja lovite de atacurile rusești la mijlocul lunii ianuarie. Guvernatorul regiunii Odesa (sud), Maksim Marcenko, a raportat, la rândul său, că „rachetele au lovit infrastructura energetică regională și au deteriorat clădirile rezidențiale”, vorbind de „o lovitură masivă cu rachete”.

Atacul, care a avut loc la puțin peste un an de la invazia trupelor ruse din 24 februarie 2022, nu a provocat nicio victimă, potrivit guvernatorului, dar au fost instituite „restricții privind furnizarea de energie electrică”. Două persoane au fost rănite, însă, potrivit unui purtător de cuvânt al salvatorilor locali.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat, joi, explozii în sudul capitalei

Acolo a fost desfășurată apărarea aeriană, ca și în alte părți ale țării, potrivit autorităților.

„Explozii în districtul Holosiivskii al capitalei. Toate serviciile merg acolo”, a declarat Kliciko pe rețelele de socializare, referindu-se la un cartier din sudul orașului.

În partea de vest a ţării, guvernatorul regiunii Hmelniţkii, Serhii Gamalii, i-a îndemnat pe rezidenți să „rămână în adăposturi”, deoarece „inamicul lovește infrastructura critică din țară”. Poliția a raportat explozii la Mikolaiv (sud) și mass-media în regiunile Lviv (vest) și Dnipro (est) în special.

Aceste lovituri de amploare vin a doua zi după anunțul făcut de către șeful organizației paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, cu privire la capturarea părții de est a orașului Bahmut, un oraș mic din estul Ucrainei aflat în centrul luptelor de luni de zile, în ciuda faptului că are o valoare strategică disputată.

Bahmutul ar putea cădea „în următoarele zile”, a declarat presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând însă că „acest lucru nu reflectă neapărat vreun moment de cotitură în război”. Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski însuși, au avertizat, totuși, că ocuparea orașului ar putea deschide calea pentru înaintările rusești în est.

Aceste ultime lovituri urmează unei întâlniri de miercuri a celor 27 de miniștri ai Apărării din UE la Stockholm, cu omologul lor ucrainean Oleksii Reznikov, pentru a negocia un plan de livrări de obuze și muniții la Kiev, care ar putea fi majorat la două miliarde de euro.

Registration

Aici iti poti reseta parola