Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski întărește cuplul franco-german, în detrimentul unității europene
Articole online

Zelenski întărește cuplul franco-german, în detrimentul unității europene

Biden și Zelenski

Zelenski întărește cuplul franco-german, în detrimentul unității europene

Prim-ministrul Giorgia Meloni și o parte din presa ţării sale văd această vizită ca pe un atac la solidaritatea din cadrul Uniunii Europene.

„Istoria se repetă și totuși războiul nu învață nimic Europa”, deplânge „Il Messagero”. A doua zi după o vizită surpriză a lui Volodimir Zelenski la Paris, care a dus la o întâlnire tripartită cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, cotidianul italian priveşte evenimentul cu circumspecție.

Ieşirea în faţă a liderilor francez și german pare să displacă ziarului centrist.

„Axei franco-germane, un clișeu ciclic al conducerii comunitare, i se acordă locul de onoare la momentul oportun […], când trebuie redecorat blazonul liderilor naționali”.

A doua zi, chiar președinta Consiliului, Giorgia Meloni, a reacționat, joi, 9 februarie, de la Bruxelles, calificând întâlnirea drept o „inițiativă nefericită”.

„Înțeleg mizele politice interne și voința [lui Macron] de a merge în direcția opiniei publice, dar aici este contraproductiv. Puterea noastră trebuie să fie în unitate”, a adăugat ea, afirmaţii preluate de cotidianul de centru-stânga „La Repubblica”.

O altă perspectivă asupra vizitei lui Zelenski

Pentru „Il Messagero”, sosirea lui Zelenski la Paris înainte de a merge la Bruxelles joi, însoțit de președintele francez, nu este deloc anecdotică. Prezintă cuplul franco-german care lucrează pentru a ghida diplomația europeană, „în detrimentul nu doar al statelor membre UE din sud și mediteraneene, precum Italia și Spania, ci și a celor din Europa de Est”.

Destinația și interlocutorii lui Zelenski nu au fost aleși la întâmplare, potrivit cotidianului, care vede în Paris și Berlin „capitalele care au fost cele mai ‘călduţe’ față de Ucraina și în lupta împotriva agresorului”. În comparație cu PIB-ul lor, Franța și Germania sunt plasate pe pozițiile 14 și, respectiv, 21 dintre țările care au susținut Ucraina, după Estonia, Polonia sau Republica Cehă (conform datelor Institutului Kiel din decembrie 2022). De aici și nevoia de a convinge cele două puteri să-și mărească ajutorul în materie de tehnică militară, după acordul german de a trimite tancuri Leopard și ezitarea Franței cu privire la tancurile Leclerc.

Totuși, Uniunea Europeană și statele sale membre și-ar putea vedea unitatea deteriorată pe parcurs, crede „Il Messagero”, care deplânge o formă de marginalizare.

„Pentru Italia, statul fondator al UE, acesta nu este doar afrontul obișnuit, care ne doare, ci este și împotriva ideii unei Europe care ar vorbi pe ‘o singură voce’,  în sfârșit”.

Registration

Aici iti poti reseta parola