Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Olaf Scholz contrazice categoric oficialii lui Zelenski: „Nu vor exista livrări de avioane de vânătoare către Ucraina”
Articole online

Olaf Scholz contrazice categoric oficialii lui Zelenski: „Nu vor exista livrări de avioane de vânătoare către Ucraina”

Macron si Scholtz

Olaf Scholz contrazice categoric oficialii lui Zelenski: „Nu vor exista livrări de avioane de vânătoare către Ucraina”

Cancelarul german Olaf Scholz și-a întărit refuzul față de cererile Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, după ce Berlinul a acceptat să trimită tancuri de luptă.

„Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc”, a declarat Scholz într-un interviu pentru Tagesspiegel publicat duminică. „Pot doar să vă sfătuiesc să nu intrați într-o competiție constantă pentru a supralicita reciproc atunci când vine vorba de sisteme de arme”.

Comentariile sale vin după ce un oficial ucrainean de rang înalt a declarat sâmbătă că Kievul și aliații săi occidentali au fost angajați în discuții „rapide” privind posibila trimitere de avioane militare, precum și de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta la combaterea invaziei Rusiei.

Săptămâna trecută, Scholz a exclus furnizarea de avioane de luptă, invocând necesitatea de a preveni o nouă escaladare militară.

„Nu vor exista livrări de avioane de vânătoare către Ucraina”, a declarat el miercuri, la scurt timp după ce Germania și SUA au convenit să furnizeze tancuri avansate pentru efortul de război al Kievului.

Ucraina și-a reînnoit cererea pentru avioanele de luptă aproape imediat după ce Berlinul și Washingtonul au anunțat tancurile. Berlinul a declarat că Germania și aliații săi europeni vor trimite aproximativ 80 de tancuri Leopard 2.

„Dacă, imediat ce a fost luată o decizie, începe următoarea dezbatere în Germania, acest lucru nu pare foarte serios și zdruncină încrederea cetățenilor în deciziile guvernului”, a declarat Scholz pentru Tagesspiegel. „Astfel de dezbateri nu ar trebui să se desfășoare din motive de politică internă. Pentru mine este important acum ca toți cei care și-au anunțat intenția de a furniza tancuri de luptă Ucrainei să facă acest lucru”, a spus el.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că Kievul poartă discuții cu aliații despre avioane, dar că unii parteneri au o atitudine „conservatoare” în ceea ce privește livrările de arme. Fără a cita numele vreunui partener, el a spus că această atitudine se datorează „fricii de schimbări în arhitectura internațională”.

Registration

Aici iti poti reseta parola