Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Germania a pus în așteptare planul de a investi 2% din producția sa economică în apărare. Schimbare la vârful Ministerului german al Apărării
Articole online

Germania a pus în așteptare planul de a investi 2% din producția sa economică în apărare. Schimbare la vârful Ministerului german al Apărării

Christine Lambrecht

Un videoclip ciudat din ajunul Anului Nou a fost probabil punctul de cotitură pentru Christine Lambrecht.

Germania a pus în așteptare planul de a investi 2% din producția sa economică în apărare. Schimbare la vârful Ministerului german al Apărării

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, ar putea demisiona chiar săptămâna viitoare, potrivit unor rapoarte publicate de mai multe instituții media germane, în urma unei serii de gafe care i-au afectat credibilitatea.

De la începutul războiului din Ucraina, stilul de conducere al lui Lambrecht a fost criticat, în special pentru că nu a reușit să pună în aplicare o creștere a cheltuielilor militare promisă de cancelarul Olaf Scholz și în ciuda creării unui fond de investiții de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr, forțele armate germane. POLITICO a relatat luna trecută că tensiunile s-au întețit pe fondul dezvăluirilor potrivit cărora promisiunea îndrăzneață a Germaniei de a investi „de acum înainte, an de an” cel puțin 2% din producția sa economică în apărare a fost pusă în așteptare, ceea ce a făcut ca țara să rămână în urmă în cadrul alianței militare NATO.

Germania se confruntă cu dilema de a trimite sau nu tancuri de luptă în Ucraina

Christine Lambrecht se află în mijlocul dezbaterii privind furnizarea tancurilor moderne, de fabricație occidentală, către Kiev.

Un videoclip stânjenitor publicat pe rețelele de socializare în ajunul Anului Nou a fost probabil punctul de cotitură pentru ministrul german al apărării, determinându-i chiar și pe aliații apropiați din partidul său – Partidul Social Democrat – să ia distanță. Aflată pe fundalul focurilor de artificii de la Berlin de Revelion, Lambrecht menționase că războiul a fost „legat de multe impresii speciale” și de „multe multe întâlniri cu oameni interesanți, speciali”.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a calificat vineri seară aceste informații drept „zvonuri”, potrivit presei.

Două nume sunt acum vehiculate ca potențial succesor, potrivit Bild și altor media germane: Eva Högl, comisarul parlamentar pentru forțele armate, și Siemtje Möller, secretar de stat parlamentar în Ministerul Apărării din Germania. Ambele sunt social-democrate, ca și Lambrecht.

Registration

Aici iti poti reseta parola