Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Xi Jinping îl avertizează pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina
Articole online

Xi Jinping îl avertizează pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina

xi jinping si vladimir putin

Xi Jinping îl avertizează pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina

Liderul chinez Xi Jinping a formulat vineri cea mai directă „critică” de până acum la adresa războiului dus de Vladimir Putin în Ucraina, avertizându-l pe președintele rus să nu recurgă la arme nucleare și cerându-i cancelarului german Olaf Scholz, aflat în vizită, să facă presiuni pentru negocieri de pace, potrivit informațiilor oferite de Politico

Avertismentul lui Xi vine la puțin peste o lună după ce Putin a amenințat Ucraina cu un atac nuclear, semn că forțele ucrainene au împiedicat Kremlinul cu progresele pe câmpul de luptă.

Comunitatea internațională, a declarat Xi, ar trebui „să se opună împreună utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”, potrivit unei declarații preluate de Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei. Lumea ar trebui, de asemenea, „să pledeze pentru ca armele nucleare să nu poată fi folosite, un război nuclear să nu poată fi purtat, pentru a preveni o criză nucleară” în Europa sau Asia, a adăugat Xi.

Liderul chinez, care în urmă cu doar câteva săptămâni a obținut un al treilea mandat, a cerut Germaniei și Europei să „joace un rol important în apelul la pace și în facilitarea negocierilor”.

Xi a cerut, de asemenea, „îmbunătățirea situației umanitare” în zonele de criză, în special în timpul iernii

Cu toate acestea, liderul chinez, care înainte de război s-a referit la Putin ca fiind cel mai bun prieten al său, s-a oprit în mod notabil în a cere Rusiei să se retragă, o cerere cheie pentru Ucraina și susținătorii săi occidentali. De asemenea, el nu a făcut nicio mențiune despre refuzul lui Putin de a onora acordul ONU privind facilitarea exporturilor de cereale ucrainene, premierul său susținând în schimb exportul de cereale chinezești pentru a ajuta la atenuarea crizei alimentare.

În septembrie, Putin a recunoscut public pentru prima dată că Xi are „întrebări” și „îngrijorări” cu privire la război. La scurt timp după acea întâlnire dintre cei doi lideri, Putin a ridicat miza și a evocat ideea că ar putea fi folosite arme nucleare.

„Pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi, fără îndoială, toate resursele de armament de care dispunem”, a declarat Putin. „Aceasta nu este o cacealma”.

Scholz vrea afaceri

Manifestarea opoziției lui Xi față de amenințările nucleare ale lui Putin a fost salutată ca o victorie diplomatică majoră de către Scholz, care s-a confruntat săptămâni întregi cu critici pentru că s-a înclinat prea mult spre Beijing.

„Am căzut de acord că amenințarea cu atacuri nucleare este iresponsabilă și periculoasă”, a declarat Scholz reporterilor, referindu-se la întâlnirea sa cu Xi. „I-am spus președintelui Xi importanța pentru China de a-și exercita influența asupra Rusiei”.

Scholz a adus cu el o delegație de mari companii și, de asemenea, a aprobat recent o tranzacție a unei companii chineze de stat pentru a achiziționa o parte dintr-un terminal din portul Hamburg, important din punct de vedere strategic.

Registration

Aici iti poti reseta parola