Vladimir Putin nu renunță la idealurile imperialiste. Soarta fostelor state care formau URSS, în viziunea liderului de la Kremlin
Președintele Rusiei face o paralelă cu țarul care a purtat un război împotriva Suediei și spune că „operațiunea specială” din Ucraina provine din „valorile fundamentale”. Mai mult decât atât, acesta s-a comparat cu țarul rus Petru cel Mare din secolul al XVIII-lea, și a justificat cele două acțiuni ca fiind căutări istorice pentru recâștigarea pământurilor rusești.
„Petru cel Mare a purtat marele război nordic timp de 21 de ani. S-ar părea că a fost în război cu Suedia, a luat ceva de la ei. El nu a luat nimic de la ei, a returnat [ceea ce era al Rusiei]”, a declarat joi președintele rus după ce a vizitat o expoziție dedicată țarului.
După luni de zile în care a negat că Rusia este condusă de ambiții imperiale în Ucraina, Putin a părut să îmbrățișeze această misiune, comparând campania lui Petru cu acțiunile militare actuale ale Rusiei.
„Aparent, este și soarta noastră să returnăm [ceea ce este al Rusiei] și să consolidăm [țara]. Și dacă pornim de la faptul că aceste valori de bază constituie baza existenței noastre, vom reuși cu siguranță să rezolvăm sarcinile cu care ne confruntăm.”
Putin, aflat acum în al 23-lea an la putere, a încercat în repetate rânduri să justifice acțiunile Rusiei în Ucraina, unde forțele sale au devastat orașe, au ucis mii de oameni și au forțat milioane de oameni să fugă, impunând o viziune asupra istoriei care afirmă că Ucraina nu are o identitate națională reală sau o tradiție de stat.
Criticii au declarat că remarcile lui Putin privind expansiunea NATO spre est și alte nemulțumiri față de Occident sunt de fațadă, pentru a justifica un război tradițional de cucerire.
Vladimir Putin le-a spus vineri participanților la summitul economic de la Sankt Petersburg că din punctul său de vedere, tot teritoriul statelor ce făceau parte cândva din componența URSS este, de fapt, teritoriu al Rusiei.
Dintre cele 15 state care formau URSS, pe lângă Rusia, Ucraina și Belarus, făceau parte și statele baltice, dar și Republica Moldova.
„Ce este Uniunea Sovietică? Aceasta este, de fapt, Rusia istorică. După cum s-a dovedit, ea a încetat să mai existe. Și vreau să subliniez acest lucru, întotdeauna am tratat cu respect, în istoria recentă, procesele de suveranizare care au avut loc în spațiul postsovietic”, a afirmat liderul de la Kremlin.
Putin susține că ar fi respectat și suveranitatea Ucrainei, dacă ar fi avut, la Kiev, aliați cu care să fie în relații bune.
El pretinde că nu are obiecţii faţă de aderarea Ucrainei la UE, pentru că aceasta din urmă nu este o alianţă militară, spre deosebire de NATO:
„Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană să adere sau nu la uniuni economice (…) Este treaba lor, a poporului ucrainean”, a declarat liderul rus la Forumul economic de la Sankt Petersburg. Totuşi, el a prezis că „Ucraina se va transforma într-o semi-colonie” a ţărilor occidentale, dacă aderă la UE.