Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vor îndrăzni Ucraina și Moldova un atac concertat împotriva Transnistriei? Planul despre care se discută la Kiev
Articole online

Vor îndrăzni Ucraina și Moldova un atac concertat împotriva Transnistriei? Planul despre care se discută la Kiev

Putin poate fi lovit în Transnistria

Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov  propune organizarea unei blocade a Transnistriei ca răspuns la „blocarea Mării Negre și a Mării Azov de către Rusia”. Dar asta nu e tot. Iat[ pentru ce pledeaz[ Butusov.

„Amenințările politico-militar constante și anunțul unei blocade navale de către Rusia sunt o agresiune și, ca răspuns, Ucraina trebuie să demareze în sfârșit acțiuni asimetrice de creștere a prețului războiului pentru agresor.

Rusia are propriile vulnerabilități pe care trebuie să le folosim pentru a nu mai implora inamicul, pentru a nu ne mai comporta ca o victimă și pentru a ne folosi pârghiile pentru a pune presiune asupra Rusiei.

Cum poate răspunde Ucraina blocadei și atacurilor rusești?

Declararea blocadei totale a Transnistriei ocupate și încetarea tuturor relațiilor cu Transnistria până când teritoriul va reveni sub controlul autorităților legitime ale Moldovei. Oprirea cooperării economice cu afacerile rusești, în special cu uzina metalurgică din Transnistria.
Facilitarea mișcărilor insurgenților în Transnistria ocupată prin utilizarea serviciilor speciale și a forțelor de operațiuni speciale. Dacă nu vom reuși încă să eliberăm Donbasul de Rusia, vom face eforturi pentru a returna Transnistria Moldovei și de a scăpa de amenințarea de la granița noastră de sud.

Faceți un apel către țările NATO să instituie imediat o zonă de excludere a zborului deasupra spațiului aerian al Ucrainei în cazul încălcării acesteia de către aeronave și rachete ale Forțelor Armate Ruse.

Începeți operațiuni sistematice de distrugere a militarilor ruși în Donbass, pe linia frontului, ținând cont de restricțiile impuse de acordurile de la Minsk. Rușii nu au destui mercenari pentru război, nu sunt capabili să depășească lipsa de militanți.

Reluarea operațiunilor speciale ale informațiilor ucrainene pentru distrugerea și răpirea liderilor ruși în teritoriile ocupate Donbass, Crimeea și Transnistria.

Apel la autoritățile internaționale de justiție împotriva Rusiei pentru daune din cauza blocării comerțului maritim ucrainean. Rusia a blocat apele Mării Azov și Mării Negre sub masca exercițiilor.
Opriți furnizarea de materii prime strategice către Rusia, inclusiv titan din fabricile din Ucraina. Efectuați privatizarea imediată a United Mining and Chemical Company, care activează în prezent pe piața rusă, cu implicarea investitorilor sistemici occidentali.

Reduceți achizițiile de toate tipurile de resurse energetice din Rusia și Belarus – electricitate, cărbune, benzină și motorină în loc de creșterea actuală a importurilor.

Creați un plan de reformare a forțelor de securitate și apărare. În condițiile în care Putin va purta război și va amenința Ucraina pe tot parcursul domniei sale, țara trebuie să se pregătească pentru un război prelungit în care trebuie să câștigăm mulți ani de acum înainte. De aceea, este necesar să începem cu doctrina și documentele relevante de planificare a apărării, care să asigure un avantaj calitativ al Forțelor Armate în timpul ostilităților. Și în sfârșit începe să implementezi acest plan”, scrie Iuri Butusov pe site-ul cenzor.net.

 

Replica rușilor vine din Pravda. Moldova nu va îndrăzni

Blocada Transnistriei ar fi o pârghie de presiune asupra Rusiei
și nu e rodul imaginației unui ziarist. Potrivit Pravda. Fostul președinte al Moldovei Igor Dodon a avertizat despre ea înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut .

„Vor încerca să strângă Transnistria din ambele părți. Vor aranja o blocada economică din Moldova și Ucraina. Încă nu au făcut asta pentru că nu controlează guvernul. De îndată ce, Doamne ferește, reușesc, scenariul de blocaj va fi implementat”, avertiza Igor Dodon.

Politologul ucrainean Ruslan Bortnik consideră că „subiectul posibilității presiunii comune asupra Rusiei în legătură cu problemele din Transnistria și Donbass. a fost discutat între președinții Ucrainei și Moldovei, Volodsimir Zelensky și Maia Sandu în privat” încă de acum un an.
„Teoretic, având în vedere geografia, Ucraina și Moldova sunt capabile să blocheze Transnistria, să perturbe legăturile de transport și fluxurile economice”, spune Ruslan Bortnik.

Totuși, potrivit lui Bortnik, marea întrebare este dacă partenerii occidentali ai Moldovei și Ucrainei sunt de acord să susțină acest joc.

Blocada este imposibilă din partea Moldovei, întrucât țara este dependentă 100% de aprovizionarea cu gaze rusești. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat RIA Novosti de către președintele Academiei de Probleme Geopolitice, doctorul în științe militare Konstantin Sivkov
În același timp, Sivkov a menționat că scenariul transnistrean al conflictului dintre Moscova și Kiev ar fi chiar mai probabil decât o escaladare în Donbass, întrucât, în opinia sa, Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui să maseze principalele lor forțelor ca să pună mâna pe republicile nerecunoscute din sud-estul țării, lăsând restul teritoriului Ucrainei lipsit de apărare.
Și ar mai fi un motiv pentru care Moldova va evita să intre ăn acest joc. Găgăuzia e pro-rusă , iar autoritățile acestei regiuni au cerut recent Moscovei să le vândă gaze separat de Chișinău și la prețuri mai mici, notează Pravda.

Registration

Aici iti poti reseta parola