Vladimir Putin elogiază relațiile ruso-chineze: Cooperarea noastră strategică intră într-o nouă eră!
Președintele rus Vladimir Putin a lăudat, zilele trecute, relațiile ruso-chineze, aflate „la un punct culminant” din istoria lor, exprimându-și „marile așteptări” pe care le are de la discuțiile cu liderul chinez Xi Jinping în ajunul vizitei sale în Rusia.
„Relațiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor și continuă să se consolideze”, a spus Vladimir Putin într-un articol scris pentru un ziar chinez și publicat de Kremlin.
Calitatea legăturilor dintre Moscova și Beijing este „superioară celei a uniunilor politice și militare din vremurile Războiului Rece”, a apreciat el. În relațiile dintre Moscova și Beijing, „nu există limite, nici subiecte interzise”, potrivit conducătorului de la Kremlin.
„Dialogul nostru politic este sincer la maximum, în timp ce cooperarea noastră strategică a devenit cuprinzătoare și intră într-o nouă eră”, a subliniat el.
„Relațiile cu China sunt astăzi piatra de temelie a stabilității regionale și globale, ele stimulează creșterea economică și servesc drept garant al unei agende pozitive în afacerile internaționale”, a spus el. „Avem mari așteptări de la următoarele discuții” cu Xi Jinping, a spus Vladimir Putin, subliniind că „nu are nicio îndoială că acestea vor da un nou impuls puternic întregii cooperări bilaterale”.
Rolul Chinei în conflictul din Ucraina
Potrivit președintelui rus, întâlnirea cu Xi Jinping, sosit la Moscova pentru o vizită de trei zile, va fi și o oportunitate pentru el de a „vedea un bun şi vechi prieten” cu care are „cele mai calde relații”.
De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a salutat „dorința Chinei de a juca un rol constructiv în soluționarea” conflictului din Ucraina, Beijingul căutând să se impună ca mediator între Moscova și Kiev.
„Salutăm disponibilitatea Chinei de a juca un rol constructiv în rezolvarea crizei” din Ucraina, a spus Vladimir Putin.
El s-a declarat „recunoscător” Chinei pentru poziția sa „echilibrată” cu privire la „evenimentele din Ucraina”, pentru „înțelegerea preistoriei lor și a motivelor lor reale”.
„Rusia este deschisă soluționării crizei ucrainene prin mijloace politico-diplomatice”, a asigurat liderul rus.
Totuși, el a insistat asupra recunoașterii de către Kiev a „noilor realități geopolitice”, și anume anexarea în toamna anului trecut a patru regiuni ucrainene, precum și pe cea a Crimeii în 2014. „Din păcate, ultimatumurile cu privire la Rusia mărturisesc că (autorii lor- n.tr.) sunt departe de aceste realități și nu au niciun interes să caute o soluție”, a afirmat el.