Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Planul de pace al Chinei este „demn de atenție”, consideră Dmitri Peskov
Articole online

Planul de pace al Chinei este „demn de atenție”, consideră Dmitri Peskov

peskov

Planul de pace al Chinei este „demn de atenție”, consideră Dmitri Peskov

Autoritățile ruse au apreciat pozitiv faptul că China a elaborat un plan de pace referitor la Ucraina și inteționează să analizeze detaliile acestuia, însă deocamdată nu văd posibilitatea unei reglementări pașnice, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

„Examinăm planul prietenilor noştri chinezi cu mare atenţie (…) Este un proces îndelungat. Deocamdată, nu vedem premisele pentru ca această problemă să se poată rezolva pe o cale paşnică”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

După cum transmite RBK, Peskov a remarcat că „orice încercări de a elabora un plan care să contribuie la transferarea conflictului pe un făgaș pașnic merită atenție”.

„Operaţiunea militară specială (în Ucraina) continuă”, a adăugat el.

Potrivit afirmațiilor sale, Kremlinul „a acordat o mare atenție” planului „prietenilor chinezi”, iar detaliile planului „urmează să fie analizate amănunțit, ținând cont de interesele celor mai diferite părți”. După cum a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta va fi „un proces foarte lung, tensionat”. 

Vizita lui Macron în China

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va vizita China în aprilie pentru a cere ajutorul guvernului chinez în vederea încheierii invaziei Rusiei în Ucraina.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, după ce China a publicat un document de poziție în 12 puncte care a cerut încetarea focului și o „soluționare politică” pentru a pune capăt conflictului care durează de un an.

Macron a declarat că va vizita China la „începutul lunii aprilie”:

„Faptul că China se implică în eforturile de pace este un lucru bun”, a declarat liderul francez, subliniind că pacea este posibilă doar dacă „agresiunea rusă este oprită, trupele sunt retrase, iar suveranitatea teritorială a Ucrainei și a poporului său este respectată”.

„China trebuie să ne ajute să punem presiune asupra Rusiei pentru ca aceasta să nu folosească niciodată arme chimice sau nucleare (…) și să înceteze agresiunea sa ca o condiție prealabilă pentru discuții”, a adăugat el.

Beijingul a încercat să se poziționeze ca o parte neutră în conflict, chiar dacă a menținut legături strânse cu Rusia și a contribuit la eșecul unei declarații comune de condamnare a războiului la o reuniune G20 din India.

Registration

Aici iti poti reseta parola