Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Violențe extreme în Cisiordania. Trupele israeliene au ucis 10 palestinieni în cea mai sângeroasă operațiune din ultimele două decenii
Articole online

Violențe extreme în Cisiordania. Trupele israeliene au ucis 10 palestinieni în cea mai sângeroasă operațiune din ultimele două decenii

Palestina

Violențe extreme în Cisiordania. Trupele israeliene au ucis 10 palestinieni în cea mai sângeroasă operațiune din ultimele două decenii

Raidul din tabăra de refugiați din Jenin crește riscul unei explozii majore a luptelor israeliano-palestiniene, reprezintă un test pentru noul guvern de linie dură al Israelului și aruncă o umbră asupra călătoriei secretarului de stat american Antony Blinken, așteptată în regiune săptămâna viitoare, potrivit AP

Ridicând miza, Autoritatea Palestiniană a declarat că va întrerupe legăturile pe care forțele sale de securitate le întrețin cu Israelul în cadrul unui efort comun de a limita militanții islamici. Măsura alimentează temerile că atacurile grupărilor militante islamiste nu vor putea fi prevenite și că armata israeliană ar putea fi obligată să efectueze mai multe raiduri pe cont propriu.

Hamas, grupul militant islamist care controlează Gaza, a amenințat că se va răzbuna pentru acest raid. Escaladările violente din Cisiordania au declanșat anterior tiruri de ripostă cu rachete din Fâșia Gaza.

Forțele israeliene din Cisiordania și de la granița țării cu Gaza au intrat în stare de alertă sporită

Protestatarii s-au revărsat pe străzile din teritoriu, scandând lozinci de solidaritate cu Jenin. Palestinienii din tabăra de refugiați au săpat o groapă comună pentru morți, iar Abbas a declarat trei zile de doliu, ordonând ca drapelele să fie arborate la jumătate de catarg.

Nabil Abu Rudeineh, un purtător de cuvânt al Autorității Palestiniene, a declarat că Abbas a decis să reducă coordonarea securității „având în vedere agresiunea repetată împotriva poporului nostru și subminarea acordurilor semnate”, referindu-se la angajamentele din procesul de pace de la Oslo din anii 1990. El a mai spus că palestinienii intenționează să depună plângeri la Consiliul de Securitate al ONU, la Curtea Penală Internațională și la alte organisme internaționale.

AP a întrerupt ultima dată coordonarea în materie de securitate cu Israelul în 2020, din cauza demersului premierului Benjamin Netanyahu de a anexa Cisiordania ocupată, ceea ce ar face ca un viitor stat palestinian să fie neviabil. Dar șase luni mai târziu, AP a reluat cooperarea, semnalând importanța financiară a relației și ușurarea palestinienilor la alegerea președintelui Joe Biden.

Barbara Leaf, cel mai înalt diplomat american pentru Orientul Mijlociu, a declarat că administrația este profund îngrijorată de situație și a spus că victimele civile raportate în Jenin sunt „destul de regretabile”. Dar ea a mai spus că anunțul palestinian de a suspenda cooperarea în domeniul securității cu Israelul a fost o greșeală.

„În mod evident, nu credem că acesta este pasul corect de făcut în acest moment”, a declarat ea reporterilor.

Leaf a declarat că promisiunea palestiniană de a sesiza ONU și Curtea Penală Internațională este, de asemenea, problematică.

„Vrem să-i vedem întorcându-se în cealaltă direcție”, a spus ea, adăugând: „Ei trebuie să se angajeze unul cu celălalt”.

Schimbul de focuri de joi a izbucnit atunci când armata israeliană a efectuat o operațiune rară pe timp de zi în tabăra de refugiați, despre care a spus că a fost menită să prevină un atac iminent împotriva israelienilor. Tabăra, unde gruparea militantă palestiniană Jihadul Islamic are un punct de sprijin important, a fost ținta unor raiduri israeliene de arestare aproape în fiecare noapte.

Cel puțin unul dintre morți a fost identificat de palestinieni ca fiind un militant, dar nu era clar câți alții erau afiliați la grupuri armate.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola