Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un atac al Israelului a ucis un important comandant al Jihadului Islamic Palestinian. Noi tensiuni în regiune
Articole online

Un atac al Israelului a ucis un important comandant al Jihadului Islamic Palestinian. Noi tensiuni în regiune

atac

Un atac al Israelului a ucis un important comandant al Jihadului Islamic Palestinian. Noi tensiuni în regiune

Cel puțin 10 persoane au fost ucise de lovituri aeriene israeliene în Fâșia Gaza, inclusiv un comandant de top al unui grup militant palestinian.

Oficialii locali din domeniul sănătății au declarat că printre morți se află și o tânără, iar alte zeci de persoane au fost rănite.

Prim-ministrul israelian a declarat că operațiunea a avut loc în urma „unei amenințări imediate” din partea Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), după arestarea unuia dintre membrii săi la începutul acestei săptămâni.

PIJ a lansat peste 100 de rachete asupra Israelului „într-un răspuns inițial”.

Majoritatea au fost interceptate de scutul antirachetă Iron Dome al Israelului. Sirenele au fost auzite în mai multe orașe israeliene.

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au declarat că au reluat apoi loviturile la sfârșitul zilei de vineri, vizând poziții ale militanților.

Într-o alocuțiune televizată la începutul zilei, premierul israelian Yair Lapid a declarat că „Israelul a desfășurat o operațiune antiteroristă precisă împotriva unei amenințări imediate”.

IDF a declarat că a lovit locații legate de PIJ. Printre acestea se numără turnul înalt Palestine Tower din orașul Gaza.

Patru militanți PIJ – inclusiv Tayseer Jabari – și o fetiță de cinci ani se numără printre cei uciși de la începutul loviturilor, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății.

Aceștia spun că alte 55 de persoane au fost rănite.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că IDF „presupune că aproximativ 15” militanți au fost uciși

Ministrul israelian de interne Ayelet Shaked a declarat pentru Channel 12 News: „Nu știm cum va decurge acest lucru… dar ar putea dura ceva timp… Ar putea fi o rundă lungă [de conflict] și una dificilă”.

Aflat într-o vizită în capitala iraniană, Teheran, secretarul general al PIJ, Ziyad al-Nakhala, a declarat: „Vom răspunde cu forță acestei agresiuni și va fi o luptă în care poporul nostru va câștiga”.

„Nu există linii roșii pentru această bătălie… și Tel Aviv va fi sub rachetele rezistenței”.

Între timp, Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, a declarat că grupurile armate sunt „unite” în luptă și că nu vor păstra tăcerea.

Luni seară, Israelul l-a arestat pe Bassem Saadi, despre care se spune că ar fi șeful PIJ în Cisiordania. El a fost reținut în zona Jenin ca parte a unei serii de operațiuni de arestare în curs de desfășurare după un val de atacuri ale arabilor israelieni și palestinienilor care s-au soldat cu 17 israelieni și doi ucraineni morți. Doi dintre atacatori proveneau din districtul Jenin.
După arestarea lui Bassem Saadi, Israelul a sporit măsurile de securitate pentru comunitățile din apropierea graniței cu Gaza, avertizând că PIJ intenționează să atace civili și soldați. Închiderea drumurilor a dus la blocarea orașelor și satelor din sudul Israelului.

PIJ, care este sprijinit de Iran, are sediul central în Damasc, Siria, și este una dintre cele mai puternice grupări militante din Gaza. A fost responsabilă pentru numeroase atacuri, inclusiv tiruri de rachete și împușcături împotriva Israelului.

Israelul și PIJ au avut un conflict de cinci zile în noiembrie 2019, după ce luptele au izbucnit în urma uciderii de către Israel a unui comandant al PIJ despre care Israelul spunea că plănuia un atac iminent. Violențele s-au soldat cu 34 de palestinieni morți și 111 răniți, în timp ce 63 de israelieni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Israelul a declarat că 25 dintre palestinienii uciși erau militanți, inclusiv cei loviți care se pregăteau să lanseze rachete.

harta

Registration

Aici iti poti reseta parola