Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Uniunea Europeană intervine în Moldova: Kremlinul lucrează pentru a destabiliza fosta republică sovietică
Articole online

Uniunea Europeană intervine în Moldova: Kremlinul lucrează pentru a destabiliza fosta republică sovietică

Maia Sandu, Vladimir Putin

Uniunea Europeană intervine în Moldova: „Kremlinul lucrează pentru a destabiliza fosta republică sovietică!”

UE va trimite o misiune civilă în Republica Moldova pentru a ajuta națiunea est-europeană să combată amenințările tot mai mari din străinătate, au confirmat oficialii, în urma unei serii de rapoarte potrivit cărora Kremlinul lucrează pentru a destabiliza fosta republică sovietică.

Într-o declarație emisă luni, cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a declarat că misiunea, în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună, va intensifica „sprijinul acordat Moldovei [pentru] a-și proteja securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea” împotriva Rusiei.

Oficialii au confirmat că misiunea se va concentra pe „gestionarea crizelor și a amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică, precum și pe contracararea manipulării și interferenței informațiilor străine”.

În februarie, președintele Ucrainei vecine, Volodimir Zelenski, a declarat că serviciile de securitate ale Kievului au interceptat planurile rusești de a „rupe democrația din Moldova și de a stabili controlul asupra Moldovei”. Liderul pro-UE al țării, președintele Maia Sandu, a afirmat ulterior că „planul includea sabotaje și persoane antrenate militar, deghizate în civili, pentru a efectua acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luarea de ostatici”.

Calea europeană pentru Moldova?

Potrivit lui Vlad Lupan, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU și profesor la Universitatea din New York, demersul Bruxelles-ului vine după „multiple semnale că Moldova nu ar putea face față singură operațiunilor de influență rusești”. El a declarat pentru POLITICO că misiunea va trebui acum să se concentreze pe „comunicarea de ce statul de drept și democrația UE aduc atât respect, cât și prosperitate poporului, în comparație cu modelul autocratic rusesc”.

Cu doar 2,6 milioane de locuitori, Moldova a fost timp de decenii unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei, iar 1.500 de soldați ruși sunt staționați în prezent în regiunea separatistă Transnistria. Aleasă în 2020, Sandu a condamnat în repetate rânduri Kremlinul pentru invadarea Ucrainei și a cerut retragerea forțelor sale din țara sa. În luna iunie a anului trecut, liderii UE au anunțat că Moldovei, ca și Ucrainei, i se va acorda statutul de candidat, începând astfel procesul de aderare pentru a deveni un nou stat membru.

Cu toate acestea, Moscova menține în continuare o influență semnificativă asupra țării, operând mai multe instituții media de stat populare în limba rusă și furnizându-i aproape tot gazul natural. După ce gigantul energetic rus Gazprom a anunțat anul trecut că va majora prețurile, precum și că va închide robinetele dacă datoriile din trecut nu vor fi achitate integral, Moldova, una dintre cele mai sărace țări de pe continent, s-a adresat Bruxelles-ului pentru sprijin în vederea diversificării aprovizionării sale.

Registration

Aici iti poti reseta parola