Victor Ponta e un biet copil față de Xavierr Bettel
Nu se știe, însă, în ce măsură orientarea sexuală la modă îl va scăpa de consecințele descoperirii făcute de jurnaliștii de investigație. Potrivit site-ului de investigații Reporter din Luxemburg, premierul Xavier Bettel ar fi plagiat cu nerușinare în dizertația cu care și-a obținut diploma universitară. Mai exact, numai două pagini din cele 56 ale lucrării nu conțineau pasaje plagiate.
Bettel și-a scris lucrarea în 1999, pe când avea 20 de ani, pentru a obține Diplôme d’études approfondies , o diplomă de nivelul masterului, la Universitatea Nancy-II din estul Franței.
Lucrarea avea drept temă posibila reformă a alegerilor pentru Parlamentul European. Numai că Bettel n-a prea avut chef de muncă. Potrivit experților independenți care au analizat lucrarea, numai introducerea ( care are câteva paragrafe) și o concluzie la fel de scurtă sunt singurele contribuții personale.
Ca răspuns la raport, Bettel – care e membru al faimosului Consiliu European al liderilor UE – a a recunoscut că „s-ar fi putut – da, poate ar fi trebuit – să se facă altfel”.
De la cine s-a inspirat premierul plagiator?
Investigatorii de la site-ul belgian „Reporter” susțin că Xavier Bettel a copiat sârguincios un total de 20 de pagini ale disertației sale de pe site-ul web protejat de drepturi de autor al Parlamentului European, fără a-l cita ca sursă.
Mai mult, alte nouă pagini ale disertației sale au fost copiate dintr-un raport al europarlamentarului de atunci Georgios Anastassopoulos. Nici de această dată documentul nu a fost ca sursă.
Îndrumătorul de lucrare al lui Bettel din acea vreme, Etienne Criqui, a declarat reporterilor site-ului de investigații că „s-ar putea ca unele pasaje să fi fost preluate de pe pagini de internet”. Dar el a spus că pe atunci „contextul” era diferit, deoarece studenții nu erau învățați atât de mult despre metodele științifice. El a mai spus că nici instrumentele tehnice de detectare a plagiatului nu erau la fel de dezvoltate în 1999, notează politico.eu.
În trecut, mai mulți politicieni europeni s-au confruntat cu consecințe pentru plagiarea muncii universitare, cum ar fi fostul ministru al apărării din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, care a demisionat în 2011, dar și premierul român Victor Ponta.