Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un grup israelian extremist strânge fonduri în SUA pentru cetățenii acuzați de terorism. Legătura cu Ben-Gvir, noul ministru israelian al securității naționale
Articole online

Un grup israelian extremist strânge fonduri în SUA pentru cetățenii acuzați de terorism. Legătura cu Ben-Gvir, noul ministru israelian al securității naționale

Israel

Un grup israelian extremist strânge fonduri în SUA pentru cetățenii acuzați de terorism. Legătura cu Ben-Gvir, noul ministru israelian al securității naționale

Înregistrările din acest caz sugerează că extrema dreaptă israeliană câștigă un nou punct de sprijin în Statele Unite, după cum relatează ancheta Associated Press

Suma de bani strânsă prin intermediul unei organizații nonprofit din SUA nu este cunoscută. Dar AP și Shomrim au documentat traseul banilor din New Jersey către radicalii israelieni încarcerați, printre care se numără asasinul premierului Yitzhak Rabin și persoane condamnate pentru atacuri mortale asupra palestinienilor.

Acest aranjament de strângere de fonduri în străinătate a facilitat grupului israelian, Shlom Asiraich, colectarea de bani de la americani, care își pot face contribuțiile prin intermediul organizației nonprofit din SUA cu un card de credit și pot solicita o deducere fiscală.

Multe cauze israeliene, de la spitale la universități și organizații de caritate, strâng bani prin intermediul unor asociații cu sediul în SUA. Dar faptul că strategia a fost adoptată de un grup care asistă radicali evrei ridică întrebări legale și morale.

De asemenea, vine pe fondul unui nou guvern de extremă-dreapta în Israel, condus de premierul Benjamin Netanyahu, în care ultranaționaliștii și legislatorii extremiști au dobândit o putere fără precedent.

Potrivit broșurilor promoționale ale Shlom Asiraich, printre beneficiarii săi se numără Yigal Amir, care l-a asasinat pe Rabin în 1995, Amiram Ben-Uliel, condamnat pentru uciderea în 2015 a unui bebeluș palestinian și a părinților săi într-un atac incendiar, și Yosef Chaim Ben David, condamnat pentru răpirea și uciderea unui băiat palestinian de 16 ani în Ierusalim în 2014. De asemenea, grupul asistă un ultraortodox extremist care a înjunghiat mortal o fată israeliană de 16 ani la parada gay pride din Ierusalim în 2015.

Beneficiarii generozității au lăudat grupul pentru că a reușit să facă față în vremuri dificile

Shlom Asiraich, sau „Bunăstarea prizonierilor tăi”, strânge bani în Israel cel puțin din 2018 și a fost înregistrat oficial ca organizație non-profit în 2020 de către un grup format în mare parte din israelieni din așezările din Cisiordania. Cel puțin cinci dintre cei șapte fondatori ai grupului au fost ei înșiși interogați de autoritățile israeliene pentru infracțiuni legate de activitățile lor împotriva palestinienilor. Unii au fost arestați și inculpați.

„Nu aveți idee cât de mult ne ajutați”, a scris familia lui Ben-Uliel, care execută trei condamnări pe viață, într-o scrisoare scrisă de mână postată pe pagina de Facebook a grupului.

Fiind o organizație relativ nouă, depunerea oficială a lui Shlom Asiraich la registrul organizațiilor non-profit din Israel oferă puține date și nu precizează câți bani a strâns. Dar în pliantele sale promoționale, difuzate recent de canalul israelian de știri 13, organizația a indicat că a strâns 150.000 de shekeli (aproximativ 43.000 de dolari).

Organizațiile israeliene au căutat mult timp fonduri în străinătate, SUA fiind o sursă majoră. Potrivit cifrelor publicate de Noga Zivan, consultant pentru organizațiile non-profit din Israel, între 2018 și 2020, numai organizațiile evreiești americane au donat 2 miliarde de dolari în Israel în fiecare an.

Grupurile israeliene de dreapta au strâns de mult timp fonduri în SUA, dar Dvir Kariv, un fost oficial din cadrul departamentului agenției israeliene de securitate internă Shin Bet care se ocupă de violența evreiască, a declarat că este neobișnuit ca evreii extremiști, precum cei care conduc Shlom Asiraich, să facă acest lucru.

El a spus că grupul pare să fi luat exemplu de la alte grupuri israeliene de extremă dreapta, în special Kach, un grup rasist anti-arab care a fost odată interzis ca organizație teroristă în SUA, dar despre care Kariv a spus că a fost adeptul strângerii de fonduri acolo cu zeci de ani în urmă.

Itamar Ben-Gvir, un ministru de rang înalt al cabinetului în noul guvern de extremă dreapta din Israel, este un discipol al fondatorului Kach, rabinul Meir Kahane, care a fost odată exclus din politica israeliană.

Nu este clar când a început Shlom Asiraich să lucreze cu World of Tzedaka, cu sediul în New Jersey, o organizație nonprofit care spune că lucrează „pentru a permite oricărei persoane sau organizații să strângă bani pentru cauza lor specifică”.

Donatorii din SUA pot intra pe site-ul Shlom Asiraich și pot face clic pe un link care îi duce la o pagină de donații găzduită de World of Tzedaka. De asemenea, ei pot dona direct de pe site-ul World of Tzedaka.

Potrivit unui videoclip instructiv de pe site-ul World of Tzedaka, cei care strâng fonduri trebuie să menționeze un rabin ca referință și să primească aprobarea unui comitet religios din Lakewood. World of Tzedaka percepe 28 de dolari pe lună și o taxă de procesare de 3% pentru transferul fondurilor într-un cont bancar israelian, se arată pe site.

World of Tzedaka sprijină alte inițiative caritabile, majoritatea axate pe ajutorarea familiilor evreiești aflate în dificultate, potrivit site-ului său

Ellen Aprill, expert în taxe și organizații caritabile la Loyola Law School din Los Angeles, a declarat că infractorii condamnați și familiile lor ar putea fi considerați în nevoie și s-ar putea califica drept scop caritabil permis.

În timp ce sprijinirea unei persoane condamnate pentru acte de terorism ar putea fi considerată drept o încurajare a activității criminale, acest lucru ar trebui dovedit, a spus ea.

Marcus Owens, un avocat care a condus unitatea non-profit a IRS în anii 1990, a adoptat o poziție mai dură.

„Departamentul de Justiție al SUA consideră că asistența acordată familiilor teroriștilor este o formă de sprijin material pentru terorism”, a spus el.

Pentru a deveni un grup scutit de taxe recunoscut de IRS, o organizație trebuie să funcționeze exclusiv în scopuri caritabile, religioase sau educaționale.

Încercările repetate de a contacta reprezentanți ai Shlom Asiraich au rămas fără succes. O persoană care a răspuns la numărul de telefon al grupului i-a închis telefonul unui reporter AP. Moshe Orbach, a cărui adresă din Cisiordania Yitzhar este listată ca sediu central al grupului, a refuzat, prin intermediul unui avocat, să fie intervievat.

Un reprezentant al World of Tzedaka a închis telefonul când i s-a cerut un comentariu.

Fiscul a refuzat să răspundă la întrebări despre acest grup, spunând că „legea federală îi interzice să facă comentarii”.

Potrivit documentelor obținute de AP, Shlom Asiraich a fost înregistrat ca organizație non-profit la autoritățile israeliene de către Chanamel Dorfman, un avocat și un consilier de top al lui Ben-Gvir, noul ministru israelian al securității naționale.

Dorfman este, de asemenea, listat ca „avocat/consilier juridic” al grupului pe Guidestar, site-ul oficial al registrului organizațiilor nonprofit.

Într-un mesaj text, Dorfman a negat că ar fi fost vreodată consilierul juridic al grupului și nu a răspuns la întrebări suplimentare. Dorfman a declarat recent pentru cotidianul conservator Israel Hayom că a acționat pur și simplu ca avocat și că „dacă aș fi știut că asta face această organizație, nu aș fi înregistrat-o”.

În octombrie, în ajunul Anului Nou evreiesc, Shlom Asiraich a postat pe Twitter o fotografie cu gustări pe care le-a oferit suspecților evrei aflați în arest la domiciliu și familiilor israelienilor condamnați sau acuzați de crime împotriva palestinienilor. O notă care însoțea vinul și alte bunuri pe care organizația nonprofit le-a furnizat îi numea pe bărbați „eroi iubiți”.

„Fiți puternici și rămâneți loiali poporului Israel și sfintei Tora și nu încetați să fiți fericiți!”, scria în notă.

Registration

Aici iti poti reseta parola