Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Scandalul spyware din Grecia se extinde și mai mult
Caleidoscop

Scandalul spyware din Grecia se extinde și mai mult

Grecia

Scandalul spyware din Grecia se extinde și mai mult

Scandalul tot mai extins al programelor spionaj din Grecia a căpătat o nouă turnură sâmbătă, odată cu publicarea unei liste lungi de nume de oficiali de stat, jurnaliști și oameni de afaceri vizați de programe malițioase, potrivit informațiilor Politico.

Potrivit ziarului grec Documento, s-a descoperit că aproximativ 33 de persoane au urme ale programului ilegal de spionaj Predator pe dispozitivele lor, printre care mai mulți membri ai Cabinetului guvernului conservator Noua Democrație și membri ai familiilor acestora, politicieni din principalul partid de opoziție Syriza, jurnaliști și oameni de afaceri, în special din sectorul media.

Nu este clar dacă toate persoanele care ar fi fost vizate au făcut într-adevăr clic pe linkul malițios, făcând ca dispozitivele lor să fie în cele din urmă infectate. Majoritatea oficialilor contactați de ziar au declarat că nu știau că au fost vizați.

Printre persoanele aflate pe listă se numără ministrul de finanțe, ministrul de externe, doi foști miniștri ai protecției civile, ministrul dezvoltării, ministrul muncii și ministrul turismului, împreună cu soțiile acestora, precum și ținte deja cunoscute, cum ar fi liderul opoziției Pasok, Nikos Androulakis, și jurnalistul Thanasis Koukakis.

Într-o declarație făcută sâmbătă seara târziu, purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a declarat că raportul este „copleșitor în narațiuni, în timp ce dovezile sunt absente”, adăugând însă că raportul „trebuie să fie investigat în profunzime de autorități și în special de justiția elenă, chiar dacă nu există nicio documentație a publicării”.

„Este de neconceput și periculos să se sugereze că premierul îl asculta pe ministrul de externe”, a declarat un oficial apropiat ministrului de externe, adăugând că Grecia ia în mod constant măsuri pentru a securiza comunicațiile ministrului de externe, deoarece mulți din interiorul și din afara Greciei ar dori să audă conversațiile.

Scandalul interceptărilor din Grecia a început să se desfășoare în vară, când Androulakis a descoperit o tentativă de ascultare Predator pe telefonul său

În august, guvernul premierului grec Kyriakos Mitsotakis a recunoscut că Androulakis a fost supravegheat de stat (deși nu cu Predator) – o acțiune pe care a calificat-o drept legală, dar greșită.

De atunci, saga s-a transformat într-un thriller de spionaj care a implicat implantarea de programe de spionaj pe telefoanele unei rețele din ce în ce mai extinse de politicieni și jurnaliști. Atena neagă faptul că a folosit sau a cumpărat vreodată programele ilegale de spionaj.

Un raport din ziarul grec „Ta Nea” de la sfârșitul săptămânii trecute a afirmat că au fost supravegheați doi miniștri ai guvernului conservator „care par să fi avut relații mai puțin bune cu asociații premierului”.

„Documento” urmează să publice o listă lungă de persoane vizate de Predator. Puneți-vă centura”, a scris pe Twitter eurodeputata Sophie in ‘t Veld, care este raportoarea Comisiei PEGA a Parlamentului European care investighează utilizarea programelor de spionaj în UE. „Miniștrii guvernului. Bună ziua Comisia Europeană suntem atenți? Un alt caz în care instituțiile UE sunt afectate direct de spyware„.

„Acestea sunt momente cruciale pentru democrație și justiție”, a declarat partidul Syriza într-un comunicat. „Ceea ce pretinde acum un premier vinovat are puțină importanță. Ceea ce contează este dacă sistemul judiciar se ridică în cele din urmă la înălțimea situației și dacă sistemul politic își protejează în cele din urmă demnitatea și democrația de bază.”

Comisia PEGA și-a încheiat misiunea la Atena vineri, dar, după cum a declarat ‘t Veld, grupul a plecat „poate cu mai multe întrebări decât aveam când am ajuns”

În același timp, ea a remarcat, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri la Atena, că totul sugerează că cercuri din cadrul guvernului grec au folosit programul de spionaj.

„Mai lipsesc încă 100 de piese, dar se poate vedea imaginea”, a spus in ‘t Veld. „Totul arată în direcția unor persoane din cadrul cercurilor guvernamentale”.

„Avem dovezi solide ca piatra? Nu, nu avem, pentru că nu dispunem de informațiile necesare. Dacă autoritățile decid să declasifice informațiile, atunci am avea acest lucru. Trebuie să lucrăm pe baza a ceea ce avem”, a declarat in ‘t Veld la Atena. „Întotdeauna există presupunerea nevinovăției, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim surzi și orbi.”

Ea a mai spus că este îngrijorător faptul că niciun material nu a fost confiscat de către companiile care vând programele spion în Grecia.

Președintele Comisiei PEGA, Jeroen Lenaers, a cerut Atenei să investigheze în detaliu acuzațiile de abuz de supraveghere. El a adăugat că guvernele Ciprului și Greciei au făcut un efort pentru a coopera activ cu comisia, răspunzând la întrebările acesteia și împărtășind propunerile lor de reforme care ar putea consolida drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Între timp, un alt raport al site-ului independent de investigații „Inside Story” a declarat că, în zilele de dinaintea sosirii Comisiei PEGA la Atena, o echipă a FBI din SUA s-a aflat în capitala Greciei pentru a investiga cât de departe s-a răspândit softul de supraveghere ilegal și cine l-a traficat.

Administrația elenă nu avea cunoștință de această vizită, a declarat un oficial guvernamental.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola