Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Viața tumultuoasă a unei legende militare: Ascensiunea și decăderea lui Erwin Rommel
Articole online

Viața tumultuoasă a unei legende militare: Ascensiunea și decăderea lui Erwin Rommel

Rommel

Viața tumultuoasă a unei legende militare: Ascensiunea și decăderea lui Erwin Rommel

Generalul Rommel, o figură respectată în ciuda apartenenței sale la nazism

Generalul Rommel, o figură respectată în ciuda apartenenței sale la nazism

Rommel a început cariera militară în timpul Primului Război Mondial și a fost decorat pentru curajul său în luptă. În perioada interbelică, a scris un manual de tactici de luptă, care a devenit cunoscut sub numele de „Cărțile verzi ale lui Rommel”. În 1939, a primit comanda Diviziei Panzer 7 și a condus-o în campania din Franța în 1940.

În 1941, generalul a fost trimis în Africa de Nord pentru a comanda Afrika Korps, o unitate germană formată din tancuri și infanterie motorizată. În ciuda resurselor limitate și a condițiilor extreme de deșert, Rommel a obținut câteva victorii remarcabile împotriva britanicilor. Propaganda nazistă l-a folosit pe Rommel pentru a promova ideea de superioritate a forțelor armate germane.

În această fotografie des întâlnită, dar nedatată, realizată în Africa de Nord, faimosul comandant german Erwin Rommel (stânga) se află în mașina sa de stat major. Potrivit Arhivelor Naționale ale SUA, imaginea pare să îl arate pe Rommel în vizită la Divizia 15 Panzer undeva în deșertul libian, între Tobruk și Sidi Omar, în jurul anului 1941.

Indiferent când sau unde anume a fost făcută fotografia, Rommel apare aici la apogeul puterilor sale. Avea la dispoziție tancuri, infanterie, un teren accidentat pe care să-l exploreze și să-l exploateze și o libertate de acțiune substanțială pentru a obține victorii. Șapca de serviciu cu cozoroc, eșarfa și ochelarii de protecție – aceștia din urmă i-ar fi fost dăruiți de generalul-maior britanic Michael Gambier-Perry – au devenit o parte caracteristică a imaginii sale de război în perioada de succes.

Propaganda nazistă s-a folosit de faima lui

În urma înfrângerii sale în cea de-a doua bătălie de la El Alamein, la sfârșitul anului 1942, fotografii de război germani au făcut mai puține poze cu celebra Vulpe a Deșertului în sălbăticie – propagandiștii celui de-al Treilea Reich acționau după principiul că nicio veste proastă nu trebuia să ajungă în presă. Fotografiile existente făcute lui Rommel în deșert, în timp ce palmaresul sau era în declin, îl arată pe acesta cu un aspect bolnăvicios, înfășurat într-o haină închisă la culoare și purtând o altă șapcă de serviciu neîngrijită.

După ce forțele lui Rommel au pierdut în Africa de Nord, feldmareșalul odinioară sărbătorit a dispărut cu totul din jurnalele de știri militare germane până când Înaltul Comandament al lui Adolf Hitler a decis să îi exploateze fosta faimă în scopuri propagandistice, în 1944. În acest moment, Rommel nu mai era același comandant militar care obținuse victorii îndrăznețe în deșert. În memoriile sale și în scrisorile personale, și-a exprimat amărăciunea și o furie profundă față de conduita superioară a războiului, în special în ceea ce privește soarta trupelor sale care au luptat în Africa de Nord.

Registration

Aici iti poti reseta parola