Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 14 octombrie 1944: Generalul german Erwin Rommel – zis „Vulpea deșertului” – se sinucide 
Articole online

14 octombrie 1944: Generalul german Erwin Rommel – zis „Vulpea deșertului” – se sinucide 

Rommel

14 octombrie 1944: Generalul german Erwin Rommel – zis „Vulpea deșertului” – se sinucide 

Rommel s-a născut în 1891 în Wurttenberg, Germania, fiul unui profesor. Deși nu descindea din militari, noul imperiu german unificat a făcut ca alegerea unei cariere militare să fie la modă, ceea ce tânărul Rommel a făcut, devenind cadet ofițer. În timpul Primului Război Mondial, s-a dovedit a fi un lider înnăscut, cu un curaj nefiresc, luptând în Franța, România și Italia. După război, a urmat o carieră de profesor în academiile militare germane, scriind un manual, Infantry Attacks, care a fost bine văzut.

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Rommel a primit comanda trupelor care păzeau cartierul general al lui Hitler, o dezamăgire pentru un om obișnuit să lupte pe front cu infanteria. Dar, la începutul anului 1940, i s-a oferit șansa de a-și pune în valoare talentele, când i s-a dat comanda Diviziei a 7-a Panzer. Deși era un novice în ceea ce privește forțele mecanizate, și-a însușit în curând avantajele și și-a dovedit din nou abilitățile de lider în ofensiva germană împotriva coastei franceze a Canalului Mânecii în luna mai.

La începutul anului 1941, Rommel a primit controlul trupelor trimise în Africa de Nord pentru a ajuta aliatul bolnav al Germaniei, Italia, să își mențină poziția în Libia. Aici, în deșerturile Africii de Nord, Rommel și-a câștigat reputația lăudată, precum și porecla (a devenit cunoscut pentru atacurile sale pe furiș „ca o vulpe”). Obținând victorii semnificative împotriva britanicilor, pe care îi admira cu părere de rău, Rommel s-a plictisit totuși de acest teatru de operațiuni; dorea să se întoarcă în Europa. Abia după ce o a doua bătălie pentru cucerirea orașului El-Alamein din Egipt s-a desfășurat în defavoarea sa, generalul „invincibil” a fost în cele din urmă chemat acasă, înapoi în Europa.

Hitler l-a trimis pe Rommel înapoi în nordul Franței, pentru a se apăra de o invazie aliată

Sugestiile lui Rommel cu privire la măsurile de precauție necesare pentru a respinge o invazie inamică nu au fost luate în seamă, iar Rommel a început să-și piardă încrederea în Hitler și în capacitatea Germaniei de a câștiga războiul. Când Rommel a fost abordat de prieteni pentru a accepta să conducă guvernul german în cazul răsturnării lui Hitler, a fost de acord – deși nu s-a vorbit explicit despre asasinat, lucru pe care îl considera detestabil.

Ziua Z a fost lansată, iar predicția lui Rommel privind dezastrul pentru poziția Germaniei s-a adeverit. Cu toate acestea, Hitler nu a luat în considerare negocieri cu Aliații. Rommel a ajuns la spital după ce mașina sa a fost atacată de bombardierele britanice și a fost nevoit să iasă de pe șosea. Între timp, detalii despre complotul eșuat de asasinare au ajuns în atenția lui Hitler, inclusiv contactul lui Rommel cu conspiratorii. În timp ce Rommel se afla în casa sa din Herrlingen, doi generali l-au vizitat și i-au oferit posibilitatea de a alege: proces sau sinucidere. Rommel le-a spus soției și fiului său ce se întâmplase și că a ales să ia capsulele de cianură pe care i le furnizaseră generalii.

Guvernul german i-a oferit lui Rommel o înmormântare de stat. Moartea sa a fost atribuită rănilor de război.

Registration

Aici iti poti reseta parola