Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum încearcă SUA să saboteze mandatul Rusiei la șefia Consiliului de Securitate al ONU
Articole online

Cum încearcă SUA să saboteze mandatul Rusiei la șefia Consiliului de Securitate al ONU

Rusia

Președinția Consiliului de Securitate este asigurată prin rotație lunară, în ordine alfabetică, iar luna aprilie a plasat Kremlinul în fruntea acesteia.

Cum încearcă SUA să saboteze mandatul Rusiei la șefia Consiliului de Securitate al ONU

Organizația Națiunilor Unite este obișnuită cu ciudățeniile, absurditatea și o anumită doză de ipocrizie. Dar rotirea conducerii atinge niveluri neobișnuite în această lună, deoarece Rusia a preluat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU și a folosit-o pentru a-și apăra războiul împotriva Ucrainei, potrivit POLITICO.

Deja, Kremlinul a organizat sesiuni pentru a prezenta răpirile de copii ucraineni ca fiind o măsură de protecție și pentru a acuza țările occidentale că sunt iresponsabile în ceea ce privește controlul armelor prin trimiterea de arme către Kiev.

O altă lovitură se profilează luni, când ministrul rus de externe Serghei Lavrov va prezida o reuniune a Consiliului de Securitate privind apărarea principiilor Cartei ONU – un pact conceput în parte pentru a preveni războaiele.

„Încearcă să ne trolleze”, a declarat un oficial american familiarizat cu operațiunile americane la Națiunile Unite pentru a descrie tactica rusă. „Ei aleg subiecte în care știu că sunt centrate unele dintre cele mai grave acțiuni ale lor în acest război și încearcă să întoarcă narațiunea pe dos. Nu vom cădea în capcană”.

Este „un moment neplăcut al diplomației”, a adăugat Peter Yeo, vicepreședinte senior la Fundația Națiunilor Unite, care urmărește îndeaproape procedurile organismului mondial. Pe termen lung, a prezis el, „nu cred că va fi bine primit”.

Consiliul de Securitate este cel mai puternic organ al Națiunilor Unite

Autoritățile sale includ orice, de la ordonarea de misiuni de menținere a păcii la impunerea de sancțiuni și trimiterea cazurilor de crime de război la tribunalele internaționale.

Rândul Rusiei la președinție este rezultatul unor reguli stabilite de mult timp: Președinția Consiliului de Securitate se rotește în fiecare lună între cei 15 membri, în funcție de locul în care se află numele țărilor lor în alfabetul englezesc.

Țara care deține președinția poate influența în mare măsură ordinea de zi a lunii, alegând temele pe care să pună accentul. Dar, în general, președinții consiliului convoacă reuniuni pe teme care nu le plac atunci când alți membri solicită acest lucru.

Cu toate acestea, președinția consiliului este o platformă ideală pentru Rusia, care încearcă să convingă multe țări fie să sprijine războiul său din Ucraina, fie să evite să ia măsuri semnificative pentru a submina Moscova.

Oficialii americani și aliații lor sunt nevoiți să facă alegeri cu privire la cum – sau dacă – să răspundă la încercarea de intimidare a Rusiei

Nu este un calcul ușor: Ignorarea Rusiei riscă să permită ca versiunea sa de realitate să se răspândească necontestată; dezbaterea riscă să atragă mai multă atenție asupra punctului de vedere rusesc.

Rușii resping criticile, spunând că, dacă Statele Unite și aliații lor sunt supărați, este din cauză că argumentele lor pro-Ucraina au devenit vechi și obosite.

Rusia prezida o reuniune a consiliului chiar în momentul în care Kremlinul și-a început asaltul pe 24 februarie. Diplomații ruși de la ONU au recunoscut luptele, dar au continuat dezbaterile, inclusiv lăsând reprezentantul Ucrainei să vorbească îndelung.

Potrivit unui oficial al Departamentului de Stat familiarizat cu planificarea, strategia SUA pentru președinția Rusiei din această lună a implicat să se bazeze foarte mult pe ajustarea nivelului de participare a acesteia ca modalitate de a semnala nemulțumirea Washingtonului.

Acest lucru a însemnat trimiterea unor diplomați de rang inferior, mai degrabă decât a ambasadoarei americane Linda Thomas-Greenfield, la anumite sesiuni.

Registration

Aici iti poti reseta parola