Uniunea Europeană dezaprobă decizia Poloniei și Ungariei: „Agricultorii ucraineni fac faţă situaţiei celei mai grave”
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, cerealele ucrainene destinate ţărilor străine tranzitează prin Uniunea Europeană, deoarece ruta tradiţională prin Marea Neagră este blocată. Dar din cauza unor probleme de logistică, stocuri de porumb, grâu sau floarea soarelui se adună în Polonia, făcând să scadă preţurile locale, ceea ce a dus la manifestaţii ale agricultorilor şi la demisia ministrului polonez al agriculturii.
Confruntată cu această situaţie, Polonia a decis sâmbătă să interzică importul de cereale, ca şi cel de zahăr, carne, fructe şi legume, lapte, ouă şi alte produse alimentare venite din Ucraina, până pe 30 iunie. Înainte de a fi imitată de Ungaria, care se limitează la cereale, oleaginoase şi alte câteva produse. Obiectivul prezentat de cele două ţări: să-şi protejeze agricultorii.
O decizie criticată aspru de UE
„Este important de subliniat că politica comercială ţine de competenţa exclusivă a UE şi că acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, a arătat purtătoarea de cuvânt a executivului european, Miriam Garcia Ferrer, luni.
Care a adăugat că „în aceste vremuri dificile, este crucial să se coordoneze şi alinieze toate deciziile în cadrul UE”.
Comisia a arătat că „a cerut informaţii suplimentare autorităţilor competente pentru a putea evalua aceste măsuri”, în special bazele lor juridice.
În 2022, valoarea importurilor europene de produse agricole ucrainene a crescut cu 88% într-un an (la 13 miliarde de euro), sub impulsul cerealelor în special, cu importuri de zece ori mai mari (ca volum) de grâu ucrainean, potrivit cifrelor UE.
Cum încearcă UE să repare pagubele produse de cerealele ucrainene în regiune
Această problemă a silozurilor nu este totuşi nouă. Pe 20 martie, Bruxellesul propusese să scoată 56,3 milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE pentru a-i susţine pe agricultorii destabilizaţi din Polonia, România şi Bulgaria. Zece zile mai târziu, aceste trei ţări, împreună cu Ungaria şi Slovacia, au cerut instituţiei să instituie ajutoare suplimentare pentru agricultorii acestor ţări afectaţi de aceste importuri provenite din Ucraina.
Un sprijin care s-ar putea concretiza.
„Avem în vedere un al doilea pachet (de ajutoare), este în discuţie”, a dat asigurări Miriam Garcia Ferrer, afirmând că Bruxelleul „ia în considerare impactul (…) asupra ţărilor din prima linie”.
La rândul lui, ministerul ucrainean pentru Politică agricolă şi-a exprimat în acest weekend „regretul” pentru această decizie a Varşoviei.
„Agricultorii polonezi se confruntă cu o sitiuaţie dificilă, dar agricultorii ucraineni fac faţă situaţiei celei mai grave”, a arătat acesta.
El a propus de altfel ca cele două ţări să găsească în zilele următoare un acord care să rezolve problema.