Exporturile masive de cereale ale Ucrainei deranjează aliații din estul UE
Fermierii ucraineni au jucat un rol emblematic în primele săptămâni ale invaziei rusești, remorcând cu tractoarele lor tancurile inamice abandonate, potrivit POLITICO.
Acum, însă, producția lor de cereale îi fac pe unii dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei să se clatine, deoarece transporturile perturbate sunt redirecționate pe piețele vecine.
Cel mai bun exemplu este Polonia, care a jucat până acum un rol principal în sprijinirea Ucrainei, acționând ca principal centru de tranzit pentru armamentul occidental și trimițând o mulțime de arme proprii. Dar transporturile de cereale în cealaltă direcție i-au iritat pe fermierii polonezi, care sunt subevaluate – cu doar câteva luni înainte de alegerile naționale în care votul rural va fi crucial.
Diplomații se zbat. După ce o întâlnire programată vineri între miniștrii polonezi și ucraineni ai agriculturii a fost amânată, guvernul polonez a anunțat sâmbătă o interdicție asupra importurilor de produse agricole din Ucraina. Ungaria a declarat sâmbătă târziu că va face același lucru.
Ucraina se numără printre cei mai mari exportatori mondiali de grâu și alte cereale, care sunt în mod obișnuit livrate pe piețe atât de îndepărtate precum Egipt și Pakistan. Invazia Rusiei de anul trecut a perturbat principala rută de export din Marea Neagră, iar un acord negociat de Națiunile Unite pentru ridicarea blocadei a fost doar parțial eficient. În consecință, produsele ucrainene au fost redirecționate către țările limitrofe UE: Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
La început, aceste guverne au sprijinit planurile UE de a transfera surplusul de cereale
Dar, în loc să ajungă fără probleme pe piețele globale, surplusul de aprovizionare a scăzut prețurile în Europa. Fermierii s-au revoltat în semn de protest, iar ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, a fost forțat să plece la începutul acestei luni.
Acum, atenția guvernelor s-a îndreptat către restricționarea importurilor ucrainene pentru a-și proteja propriile piețe. După ce l-a găzduit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Varșovia la începutul lunii aprilie, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că rezolvarea problemei excesului de importuri este „o chestiune de introducere de restricții suplimentare”.
A doua zi, Polonia a suspendat importurile de cereale ucrainene, spunând că ideea a venit de la Kiev. Sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki, după o reuniune de urgență a cabinetului, a declarat că interdicția de import va acoperi cerealele și alte produse agricole și va include produse destinate altor țări. Câteva ore mai târziu, guvernul ungar a anunțat măsuri similare. Ambele țări au declarat că interdicțiile vor dura până la sfârșitul lunii iunie.
Comisia Europeană solicită informații suplimentare privind restricțiile de import de la Varșovia și Budapesta „pentru a putea evalua măsurile”, potrivit unei declarații de duminică. „Politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, se arată în comunicat.
În timp ce acordul de liber schimb dintre UE și Ucraina împiedică guvernele să introducă tarife, acestea dispun totuși de o mulțime de instrumente pentru a perturba transporturile.
Țările vecine și Bulgaria, aflată în apropiere, au intensificat controalele sanitare asupra cerealelor ucrainene, argumentând că fac acest lucru pentru a proteja sănătatea propriilor cetățeni. De asemenea, au solicitat sprijin financiar de la Bruxelles și au primit deja peste 50 de milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE, urmând să primească și alți bani.