Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina descoperă o schemă de corupție în care sunt implicați oficiali de rang înalt
Articole online

Ucraina descoperă o schemă de corupție în care sunt implicați oficiali de rang înalt

corupție

Ucraina descoperă o schemă de corupție în care sunt implicați oficiali de rang înalt

Doi oficiali ucraineni de rang înalt sunt suspecți într-o schemă de deturnare de fonduri descoperită de autoritățile anticorupție ucrainene în această săptămână, care implică achiziționarea de ajutoare umanitare, potrivit POLITICO

Primul viceministru ucrainean al politicii agrare și al alimentației și fostul viceministru al economiei ar fi deturnat 62 de milioane UAH (aproximativ 1,5 milioane de euro), după cum a constatat Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) și Procuratura Specializată Anticorupție (SAPO).

Acesta este doar cel mai recent val de corupție care a cuprins Ucraina de când a început războiul cu Rusia în 2022

În ianuarie, două scandaluri majore de corupție centrate pe achizițiile guvernamentale de servicii de catering militar și generatoare electrice au zguduit țara.

În loc să ascundă afacerile suspecte sub preș, președintele Volodimir Zelenski a lansat o campanie de represiune majoră, în încercarea de a arăta aliaților din SUA și UE că Ucraina face o ruptură clară cu trecutul. La începutul acestei luni, el i-a concediat pe toți șefii regionali de recrutare militară, pe fondul unor rapoarte de corupție, înlocuindu-i cu soldați care au fost pe front sau care au fost răniți în luptă. Cea mai recentă schemă a implicat achiziționarea de alimente care erau destinate ca ajutor umanitar pentru administrațiile militare regionale și pentru populațiile din regiunile Donețk, Kherson, Sumy, Zaporizhzhia, Kiev, Khmelnytsky, Dnipropetrovsk și Poltava și orașul Kiev, a declarat SAPO.

Potrivit agențiilor, într-un caz, primul ministru adjunct al politicii agrare a achiziționat alimente la prețuri de două-trei ori mai mari decât valoarea de piață prin intermediul unei companii controlate, care la rândul ei a cumpărat produsele la valoarea de piață de la un producător polonez.

Acest lucru a costat compania ucraineană Ukrzaliznytsia aproximativ 719.000 de euro între martie și august 2022.

„El era la curent cu valoarea reală de piață a produselor, deoarece primea în mod regulat date relevante de la serviciul statistic de stat”, a declarat NABU într-un comunicat de presă. „El știa, de asemenea, despre posibilitatea de a achiziționa produse de la producătorii ucraineni, dar a ignorat în mod deliberat acest fapt”.

Într-o schemă separată în care au fost implicați ambii oficiali, alimentele au fost achiziționate din nou la prețuri mai mari prin intermediul unei companii intermediare care, la rândul ei, a cumpărat alimente la valoarea de piață de la un producător turc. Ministrul adjunct al economiei a ascuns dovada că existau oferte mai bune și a împins funcționarii să aprobe ilegal cererile și facturile de la companiile controlate.

Ca urmare a acestei scheme, Ukrzaliznytsia a plătit în plus companiilor aproximativ 841.000 de euro.

„După ce au fost primite, fondurile au fost transferate către o companie străină”, a declarat NABU. „Registrele care descriu distribuirea câștigurilor ilicite au fost descoperite în timpul unei percheziții la domiciliul unui participant la schemă”.

Ancheta este în curs de desfășurare.

Registration

Aici iti poti reseta parola