Ungaria pe lista Rusiei ca „țară neprietenoasă” în ciuda pragmatismului față de Putin
Într-un interviu acordat rosZMI, Stanislavov a subliniat că Ungaria a încercat să-și apere interesele, care deseori sunt în conflict cu politica UE. El a afirmat că Ungaria a aderat la toate sancțiunile anti-ruse ale Bruxelles-ului și este obligată să le pună în aplicare cu strictețe.
Cu toate acestea, ambasadorul a menționat că Budapesta nu va renunța la abordarea sa pragmatică, chiar și în fața presiunii din partea aliaților săi UE și NATO. Rusia își menține deschise canalele de dialog pentru a păstra realizările pozitive din ultimii ani.
Recent, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a anunțat că Ungaria nu-l va aresta pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, susținând că nu există temei juridic. Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma, care a condus la înființarea Curții Penale Internaționale (CPI). Aceasta a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat într-o conferință de presă că Ungaria nu va livra arme și că dorește pacea. El a menționat că Ungaria nu participă la livrarea de muniție Ucrainei și nici nu împiedică alte țări să o facă. Contribuția Ungariei la Instrumentul European pentru Pace este de 1%, sau aproximativ 10 milioane de euro, destinați stabilizării în Balcanii de Vest și reducerii presiunii migrației. Szijjarto a afirmat că Ungaria nu va lua parte la achiziționarea sau livrarea de muniție către Ucraina, susținând că singura cale de a salva vieți este o soluție diplomatică și continuarea reprezentării cauzei păcii, indiferent de presiunile exercitate asupra Ungariei.