Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria pe lista Rusiei ca „țară neprietenoasă” în ciuda pragmatismului față de Putin
Articole online

Ungaria pe lista Rusiei ca „țară neprietenoasă” în ciuda pragmatismului față de Putin

Orban si Putin

Ungaria pe lista Rusiei ca „țară neprietenoasă” în ciuda pragmatismului față de Putin

Într-un interviu acordat rosZMI, Stanislavov a subliniat că Ungaria a încercat să-și apere interesele, care deseori sunt în conflict cu politica UE. El a afirmat că Ungaria a aderat la toate sancțiunile anti-ruse ale Bruxelles-ului și este obligată să le pună în aplicare cu strictețe.

Cu toate acestea, ambasadorul a menționat că Budapesta nu va renunța la abordarea sa pragmatică, chiar și în fața presiunii din partea aliaților săi UE și NATO. Rusia își menține deschise canalele de dialog pentru a păstra realizările pozitive din ultimii ani.

Recent, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a anunțat că Ungaria nu-l va aresta pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, susținând că nu există temei juridic. Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma, care a condus la înființarea Curții Penale Internaționale (CPI). Aceasta a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat într-o conferință de presă că Ungaria nu va livra arme și că dorește pacea. El a menționat că Ungaria nu participă la livrarea de muniție Ucrainei și nici nu împiedică alte țări să o facă. Contribuția Ungariei la Instrumentul European pentru Pace este de 1%, sau aproximativ 10 milioane de euro, destinați stabilizării în Balcanii de Vest și reducerii presiunii migrației. Szijjarto a afirmat că Ungaria nu va lua parte la achiziționarea sau livrarea de muniție către Ucraina, susținând că singura cale de a salva vieți este o soluție diplomatică și continuarea reprezentării cauzei păcii, indiferent de presiunile exercitate asupra Ungariei.

Registration

Aici iti poti reseta parola