Un pui de mamut mumificat, vechi de 30.000 de ani, descoperit de un miner canadian care exploatează aurul
Un pui de mamut lânos aproape perfect mumificat, vechi de 30.000 de ani, a fost scos la iveală din permafrostul canadian de către un miner din câmpurile aurifere din regiunea Klondike.
Bebelușul uimitor de bine conservat, care măsura doar 1,4 metri lungime și avea o mare parte din păr și piele intacte, a fost descris de oficiali ca fiind „cel mai complet mamut mumificat descoperit în America de Nord”.
Întrucât descoperirea a fost făcută în Eureka Creek, pe teritoriul primei națiuni Tr’ondëk Hwëch’in din Yukon, Canada, animalul a fost numit „Nun cho ga” sau „animalul mare și bebeluș” în limba hän. Analizele sugerează că vițelul este femelă și că avea în jur de o lună în momentul morții, ceea ce îl plasează aproximativ la aceeași vârstă biologică cu un alt vițel de mamut lânos care a fost descoperit în Siberia în 2007 – copilul de 42.000 de ani numit „Lyuba”.
„În calitate de paleontolog din epoca glaciară, a fost unul dintre visele mele de-o viață să mă aflu față în față cu un mamut lânos adevărat. Acest vis s-a împlinit astăzi”, a declarat Grant Zazula, paleontolog pentru Departamentul de Turism și Cultură al guvernului din Yukon, într-o declarație. „Nun cho ga este frumos și unul dintre cele mai incredibile animale mumificate din epoca glaciară descoperite vreodată în lume. Sunt încântat să o cunosc mai bine”.
Aceasta nu este prima dată când mamuți mumificați au fost găsiți de mineri în regiune
Rămășițele au fost descoperite atunci când un muncitor minier care săpa în apropierea unui pârâu în câmpurile aurifere din Klondike, la sud de Dawson City, a simțit că încărcătorul său frontal a lovit ceva neașteptat. El și-a chemat șeful să investigheze și cei doi au găsit mamutul mumificat îngropat în noroi. Toate lucrările miniere au fost oprite pentru ca doi geologi să se poată deplasa cu mașina până la locul respectiv, să recupereze rămășițele animalului dispărut și să ia mostre de la fața locului.
„Și lucrul uimitor este că, la o oră după ce au ajuns acolo pentru a face lucrarea, cerul s-a deschis, s-a înnegrit, au început să cadă fulgere și a început să plouă”, a declarat Zazula pentru Canada Broadcasting Corporation (CBC). „Așa că, dacă nu ar fi fost recuperată în acel moment, s-ar fi pierdut în furtună”.
De exemplu, rămășițele parțiale ale unui pui de mamut, poreclit Effie, au fost descoperite într-o mină de aur din statul american vecin Alaska, în 1948. Însă niciuna dintre descoperirile anterioare nu a fost atât de incredibil de bine conservată.
„Este uimitor. Mi-a tăiat respirația când au îndepărtat prelata. Trebuie să o tratăm cu toții cu respect”, a spus Peggy Kormendy.
Mamuții lânoși rătăceau pe câmpiile arctice înghețate din nordul Europei, Asia și America de Nord alături de cai sălbatici, lei de peșteră și bizoni uriași și au dispărut în urmă cu 5.000 de ani, a relatat anterior Live Science. Dacă Nun cho ga ar fi crescut până la vârsta adultă, probabil că ar fi avut o înălțime de 4 m la și ar fi avut colți enormi și curbați pentru a-și îndepărta adversarii.
Iarba din stomacul bebelușului sugerează că Nun cho ga ar fi pășunat în momentul morții sale și, probabil, și-a găsit sfârșitul după ce s-a îndepărtat cu câțiva pași prea mult de vederea mamei sale, ceea ce a dus la blocarea ei în noroi și la sufocare.