Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Secretele faimoasei mumii, descifrate cu ajutorul tehnologiei. Cercetătorii au fost uluiți
Articole online

Secretele faimoasei mumii, descifrate cu ajutorul tehnologiei. Cercetătorii au fost uluiți

Secretul ultimei mumii intacte

Spre deosebire de majoritatea mumiilor faraonice care au fost scoase din straturile de pânză folosite la mumificare c sau studiate pe larg folosind scanarea CT, mumia lui Amenhotep I a nu a mai fost examinată în detaliu. „Acest fapt, că mumia lui Amenhotep I nu a fost niciodată desfășurată în vremurile moderne, ne-a oferit o oportunitate unică: nu doar să studiem cum a fost mumificat și îngropat inițial, ci și cum a fost tratat și reîngropat de două ori, la secole după moartea sa, de către Marii preoți ai zeuluilui Amon”, anunță cercetătorii.

S-a descoperit astfel că faraonul, care a domnit aproximativ între anii 1525 î.Hr. – 1504 î.Hr., avea 35 de ani când a murit. Avea 1.69 înălțime și era circumcis. Cercetătorii au rămas uluiți de faptul că faraonul avea o dantură perfectă.

Amuletele și bijuteriile faraonului Amenhotep I

Sub cele 30 de straturi de pânză care acoperă mumia faraonului, cercetătorii au putut observa că Amenhotep I a fost înmormântat cu 30 de amulete, precum și cu „un brâu cu margele de aur”, anujnță printr-un comunicat Sahar Saleem, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină a Universității Cairo, unul dintre autorii studiului.

Este posibil ca brâul să fi avut „o funcție magic”. Cât privește amuletele, experții cred că ele „aveau fiecare o funcție de a ajuta faraonul decedat în viața de apoi”, scrie Zahi Hawass, fostul ministru al antichităților din Egipt și coautor al studiului publicat pe 28 decembrie în jurnalul Frontiers in Medicine.

„Mumia lui Amenhotep I poartă o bijuterie numită brâu. Vechii egipteni purtau astfel de bijuterii în jurul taliei. Unele brâuri, ca acesta, au amulete din scoici pe lateral”, explică Saleem într-un e-mail trimis Live Science .

Mumia faraonului a fost descoperită acum 140 de ani

O echipă condusă de egiptologul francez Gaston Maspero a găsit mumia lui Amenhotep în 1881, împreună cu alte câteva mumii într-un mormânt de pe malul de vest al Tebei (Luxorul de astăzi). Mumia sa a fost plasată în mormânt cândva în timpul dinastiei a 21-a (în jurul anului 1070 î.Hr. până la 945 î.Hr.), după ce mormântul său a fost jefuit .

Cercetătorii au descoperit că tâlharii au deteriorat corpul faraonului. „Imaginile CT arată gradul de deteriorare a mumiei lui Amenhotep I care a implicat fracturi ale gâtului și decapitare, o gaură în peretele abdominal anterior și dezarticularea extremităților”, inclusiv mâna și piciorul drept, anunță Saleem și Hawass.

Cercetătorii au descoperit că preoții au „reparat” mumia punând membrele detașate înapoi la locul lor, folosind rășină pentru a ajuta la ținerea unor părți ale mumiei împreună și împachetând părți ale mumiei în bandaje proaspete.

„Cel puțin pentru Amenhotep I, preoții dinastiei a 21-a au reparat cu dragoste rănile provocate de jefuitorii de morminte și au redat mumiei gloria de odinioară. Bijuteriile și amuletele magnifice lau rămas la locul lor”, a spus Saleem în declarație. .Ce l-a ucis pe faraon nu este clar. „Nu am putut găsi nicio rană sau urmă a vreunei boli care să ne facă să bănuim cauza morții”.Scanarea CT le-a dat ocazia cercetătorilor să afle chiar și cum arăta faraonul. „Amenhotep I pare să fi semănat din punct de vedere fizic cu tatăl său [Ahmose I]: avea o bărbie îngustă, un nas mic și îngust, părul creț și dinții de sus ușor proeminenti”, a explicat Saleem.

Registration

Aici iti poti reseta parola